Business Internaţional

Topul celor mai ieftine oraşe în care să locuieşti. Bucureştiul este singura capitală europeană în top 10

Topul celor mai ieftine oraşe în care să locuieşti....

Autor: Alex Ciutacu

08.04.2018, 00:02 18709

Pentru al cincilea an consecutiv, Singapore a fost numit cel mai scump oraş în care se poate locui, conform ultimului raport al diviziei care analizează costul traiului la nivel mondial, din The Economist Intelligence Unit.

În timp anul trecut top zece a fost dominat de oraşe din Asia, anul acesta cele mai scumpe cinci oraşe sunt în Europa, Paris şi Zurich ocupând împreună poziţia a doua. Oslo, Geneva şi Copenhaga sunt pe locul cinci, şase, respectiv opt.

Hong Kong este al patrulea cel mai oraş din lume, în timp ce Seoul se situează pe locul şase cu Geneva, iar Tel Aviv şi Sydney ocupă locurile nouă şi zece.

Sondajul, proiectat pentru a ajuta la gestionarea pachetelor de compensaţie pentru expaţi şi pentru cei care călătoresc în scop de business, măsoară costurile de trai din 133 de oraşe majore, comparând peste 400 de preţuri pentru 160 de produse şi servicii.

Raportul reliefează că Singapore este cel mai scump  oraş în care poţi cumpăra şi utiliza o maşină, în timp ce preţul mediu pentru o sticlă de vin (23,68 de dolari) este mult peste preţul din alte oraşe. Singurele oraşe din top zece unde preţul mediu pentru o sticlă de vin este mai ridicat sunt Seoul (26,86 dolari) şi Tel Aviv (28,77 dolari).

Bucureşti este singura capitală europeană din top zece cele mai ieftine oraşe

Cel mai ieftin oraş din lume din punct de vedere al constului de trai este Damasc, care a urcat 14 locuri în clasament în comparaţie cu anul trecut. Caracas este al doilea cel mai ieftin oraş, cu 13 locuri mai sus faţă de anul trecut, ceea ce arată un impact economic major al climatului politic din regiune.

Pentru mulţi cetăţeni ai Siriei sau ai Venezuelei, cu toate acestea, nici Damasc, nici Caracas nu ar putea fi considerate ieftine.

Bucureşti este pe locul nouă în cadrul celor mai ieftine oraşe, situându-se pe acelaşi loc ca şi anul trecut. Oraşele din top zece sunt: Damasc, Caracas, Almaty, Lagos, Banglore, Karachi, Algiers, Chennai, Bucureşti, New Delhi.

Raportul adaugă: „Există un element considerabil de risc în majoritatea din aceste oraşe ieftine. Oraşele ieftine tind să fie mai puţin plăcute pentru trai.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO