Business Internaţional

Topul celor mai importante fraude de tip Ponzi

14.12.2008, 17:28 2937

  • 1970-1984: In Portugalia, Dona Branca a provocat o frauda importanta, orchestrand o schema de tip Ponzi care promitea o dobanda lunara de 10%. In 1988, a fost condamnata la zece ani de inchisoare, constatandu-se ca si-ar fi insusit echivalentul a 85 de milioane de euro.
  • 1991-1994: In Romania, a fost promovata schema Caritas de catre o companie din Cluj-Napoca, detinuta de Ioan Stoica. Acesta promitea amplificarea de opt ori a investitiei initiale in numai sase luni, atragand aproximativ 400.000 de depunatori din intreaga tara care au investit 1,257 mld. lei (aproximativ 1 mld. dolari). Compania a dat faliment pe 14 august 1994, lasand in urma datorii de 450 de milioane de dolari. Ioan Stoica a fost initial condamnat la sapte ani de inchisoare, dar in cele din urma pedeapsa i-a fost redusa la un an si 6 luni.
  • 1990: MMM a fost o companie rusa care a colectat 1,5 mld. dolari inainte de faliment, implicand peste 2 milioane de depunatori din intreaga tara. Fondatorul MMM a fost condamnat la 4 ani si 6 luni de inchisoare in 2003.
  • 1994: Compania European Kings Club s-a prabusit, generand pierderi de 1,1 mld. dolari. Organizatia fondata in Germania si condusa de Damara Bertges si Hans Gunther Spachtholz specula achizitia de titluri cu valoare de 1,400 de franci elvetieni, cu promisiunea restituirii unei dobanzi anuale de 200 franci elvetieni.
  • 2000: Scientologul Reed Slatkin a inselat peste 500 de investitori bogati din SUA, majoritatea fiind celebritati holywoodiene, cu aproximativ 600 de milioane de dolari.
  • 2002: The Brothers reprezinta un masiv fond de investitii din Costa Rica, care a fost expus in cele din urma fraudei de tip Ponzi. Fondul a fost operat de fratii Luis Enrique si Osvaldo Villalobos, acesta din urma primind o condamnare de 18 ani pentru frauda si operatiuni bancare ilegale. S-a inregistrat o pierdere de 400 de milioane de dolari, majoritatea clientilor fiind pensionari americani si canadieni care au investit minimum 10.000 dolari. Rata lunara a dobanzii era de 3%, fiind explicata prin profiturile generate de afacerea de aviatie agricola a lui Luis Enrique, prin investitiile in fonduri europene anonime si prin creditele acordate companiei Coca-Cola, printre altele.
  • 2006: James Paul Lewis Jr. a fost condamnat la 30 de ani de inchisoare pentru realizarea unei scheme de tip Ponzi in valoare de 311 milioane de dolari, derulata pe o perioada de 20 de ani. El opera in spatele firmei Financial Advisory Consultants din Lake Forest, statul California.
  • 2007: Sibt-e-Hassan Shah, alias Double Shah, a fost arestat in Wazirabad, Pakistan, sub acuzatia de acumulare de investitii masive (aproximativ 1 mld. dolari) intr-o perioada foarte scurta. Sibt-e-Hassan pretindea ca va dubla banii investiti in 30 de zile.
  • 2007: Mogulului de notorietate din industria muzicala Lou Pearlman i-au fost aduse sapte capete de acuzare de frauda, in ceea ce s-a dovedit a fi una dintre cele mai importante si durabile scheme Ponzi din istoria SUA. Piramida sa financiara s-a desfasurat timp de 20 de ani, iar pierderile totalizeaza 500 de milioane de dolari. Pearlman a fost condamnat la 300 de luni de inchisoare, fiindu-i retrasa cate o luna din pedeapsa pentru fiecare milion de dolari pe care il restituie investitorilor.
  • 1995-2008: Celebrul om de afaceri Tom Petters a fost acuzat pe 1 decembrie de guvernul federal din SUA ca a orchestrat o schema de tip Ponzi in valoare de 3,5 mld. dolari, care a inselat investitorii pentru mai bine de 13 ani. Principalele capete de acuzare se refera la frauda online, conspiratie si spalare de bani. Petters intentiona sa fuga intr-una din tarile care nu au angajamente de extradare cu SUA.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO