Business Internaţional

Topul celor mai puternice şi distructive furtuni din lume. Katrina, „furia” care a devastat New Orleans, este abia pe locul 4

Topul celor mai puternice şi distructive furtuni din...

Autor: Alex Ciutacu

11.09.2017, 17:43 7458

În ultimul timp lumea a fost lovită de catastrofe naturale de proporţii uriaşe, începând cu uraganul Harvey care a provocat daune de 10 de miliarde de dolari şi moartea a zeci de persoane, şi până la Irma, care încă îşi arată zi de zi puterea devastatoare.

Pe locul 10 în topul celor mai distructive uragane  din istoria lumii se situează Hugo. Acesta a fost unul dintre cele mai puternice furtuni care a lovit vreodată Carolina, cauzând moartea a 50 de persoane şi daune în valoare de 8 miliarde de dolari.

Furtuna masivă a fost clasificată drept uragan de categoria 3 în timp ce se apropia de Charleston dinspre Puerto Rico, la sfârşitul lui septembrie 1989, dar apoi a fost reclasificat drept categoria 4 chiar înainte să lovească Insula Sullivan.

Viteza vântului ajungea la 217 km/h în timp ce Hugo devenea cea mai puternică furtună care a lovit coasta de est, până atunci titlul aparţinându-i uraganului Hazel din 1954, potrivit The Weather Channel.

Masivul uragan Harvey se situează pe locul 9, ajungând în Statele Unite drept un uragan de categoria 4. A fost prima furtună majoră care a lovit partea continentală a Statelor Unite, din ultimii 10 ani, când în 2005 uraganul Wilma a distrus tot în calea sa. Viteza vântului a atins 215 km/h.

Comunităţile de coastă, precum Corpus Christi şi Galveston au fost lovite în forţă, dar lovitura fatală a fost primită de oraşul Houston, al 4-lea cel mai mare oraş din SUA.

Peste 13.000 de oameni au avut nevoie să fie salvaţi din viitură, iar aproximativ 30.000 de oameni au fost nevoiţi să fugă din locuinţele lor pentru a evita catastrofa, anunţă Chicago Tribune.

Pagubele materiale sunt încă în calcul, dar impactul variază între 70 şi 108 miliarde de dolari, transformând uraganul Harvey în cea de-a doua cea mai scumpă furtună din istoria Statelor Unite.

Uraganul Sandy, după ce a trecut prin Jamaica, Cuba şi Haiti, a transformat Statele Unite în terenul său de aterizare, în octombrie 2012.

A lovit New York-ul şi portul din Jersey, lăsând anumite părţi din Manhattan fără curent electric pentru mai multe zile şi mai mulţi oameni blocaţi în casele lor. Furtuna a distrus aproximativ 650.000 de locuinţe şi provocat moartea a 117 persoane în Statele Unite şi alţi 69  în Canada şi Caraibe. La un impact aproximativ de 65 de miliarde de dolari, uraganul Sandy a fost al treilea cel mai costisitor uragan din istoria Statelor Unite.

Pe locul 7 se situează uraganul Camille, o furtună care a sosit la o viteză a vântului de 320 de km/h şi este unul dintre cele trei uragane de categoria 5 care a lovit continentul american din 1900 până în prezent.

După ce s-a format în apropiere de Insulele Cayman în august 1969, a trecut prin Cuba şi s-a intensificat în apropierea Mississippi. A generat moartea a 256 de persoane şi a provocat daune în valoare de 1.4 miliarde de dolari.

Uraganul Gilbert, de pe locul 6, îşi regăseşte originile pe coasta de vest a Africii. După ce  a devenit o furtună de categoria 5 în septembrie 1988, Gilbert a acoperit întreaga insulă Jamaica, distrugând 80% din casele de pe insulă.

Urgia s-a mutat apoi spre insulele Cayman şi spre Mexic. Furtuna a cauzat moartea a 318 oameni şi a produs pagube materiale în valoare totală de 5.5 miliarde de dolari.

La mijlocul clasamentului, pe locul 5 se clasează Uraganul care a lovit Florida în 1935 de Ziua Muncii. Furtuna de categoria 5, considerată cea mai puternică care a lovit Statele Unite în secolul 20, a înregistrat o viteză a vântului de 320 de km/h şi a produs moartea a peste 400 de persoane. Daunele în Statele Unite au fost estimate la 6 milioane de dolari.

Furtuna se numeşte „Uraganul de Ziua Muncii” deoarece practica numirii uraganelor nu a început până în 1953, iar până în 1978, World Media Organization a dat uraganelor doar nume de femei.

Katrina este unul dintre dezastrele la care omenirea se referă ca fiind influenţate de om, infrastructura prost făcută fiind unul din motivele care au ajutat uraganul să crească în amploare şi în putere distructivă.

Acesta se situează pe locul 4, un uragan de categoria 5 care a forţat New Orleans-ul la evacuare. Dezastrul a ucis 1.833 de vieţi şi, cu daune de 108 miliarde de dolari, este considerat cel mai costisitor uragan din istoria  Statelor Unite.

Pe locul 3 este situat uraganul Galveston din 1900. A ucis un număr de aproximativ 12.000 de oameni, majoritatea din Texas. Furtuna de categoria 4 a produs daune de 30 de milioane de dolari, distrugând peste 3.600 de locuinţe.

Uraganul Mitch care se clasează pe a doua poziţie a clasamentului nu a primit atât de multă atenţie în Statele Unite precum Sandy şi Katrina, dar a produs moartea a 11.000 de oameni şi a cauzat dispariţia altor câteva mii. Furtuna a cazuat pagube materiale de 5 miliarde de dolari în Honduras, unde a distrus majoritatea infrastructurii şi în Nicaragua, peste 2.000 de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza alunecărilor de teren.

Marele Uragan din 1780 a rămas cel mai mare din istoria lumii. În cadrul acestuia au decedat peste 22.000 de oameni. Nu există înregistrări cu privire la volumul de apă sau viteza vântului dar potrivit menţiunilor care au rămas în timp, acesta este cel mai mortal uragan din lume, potrivit History.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO