Business Internaţional

Topul celor mai „scumpe“ acţiuni de pe Bursă

Topul celor mai „scumpe“ acţiuni de pe Bursă

Autor: Andrei Chirileasa

25.04.2011, 23:55 1418

Deşi o acţiune SIF Oltenia (SIF5) este cotată în prezent lacirca 1,57 de lei, adică la preţul unei pâini, suma minimă pe careun investitor o poate plasa în acţiuni SIF5 se ridică la aproape800 de lei.

În schimb, acţiunile Transgaz Me­diaş (TGN), care au cel maimare preţ de pe Bursă (265 de lei/acţiune, adică aproape câtîntreţinerea la un apar­ta­ment de două camere într-o lună deiarnă), cer o investiţie de aproa­pe trei ori mai mică din parteainves­titorilor decât în cazul SIF5.

Cum se explică acest paradox?

Acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) setranzacţionează în blocuri sau pachete de acţiuni minime, carevariază de la o acţiune la alta. Blocul de tranzacţionare minim încazul celor mai multe companii listate este de 500 de acţiuni.Astfel, un investitor nu poa­te cum­păra la o tran­zacţie mai puţinde 500 de acţiuni la SIF Oltenia sau la celelalte SIF-uri. Ace­laşibloc mi­nim se aplică şi în cazul Băncii Transil­vania (TLV), alPetrom (SNP), al Broker Cluj (BRK) sau al Biofarm Bucureşti(BIO).

Orice tranzacţie cu aceste acţiuni pe piaţa "regular", adică pepiaţa unde acestea se cotează oficial, trebuie să cuprin­dă unnumăr de acţiuni care să fie multiplu al blocului minim detranzacţionare (în acest caz 500, 1.000, 1.500 de acţiuni şi aşamai departe).

Pe Bursă se pot tranzacţiona şi pachete mai mici decât bloculminim, însă tranzacţiile se realizează pe segmentul "odd lot", undepreţurile sunt de regulă mai mici decât pe piaţa "regular", iar îngeneral pentru in­ves­titori nu este posibil decât să vândă peacest segment, nu şi să cumpere.

Prin excepţie, Bursa de Valori poate stabili ca blocul minim deacţiuni tran­zacţionate pe piaţa "regular" în ca­zul unui emitentsă fie mai mic, în func­ţie de preţul acţiunii, pentru a face caacestea să fie mai accesibile pentru investitori. Din acest motiv,blocul minim pentru acţiunile Transgaz, de exemplu, este de oacţiune, având în vedere că preţul unei singure acţiuni este foartemare. Dacă blocul minim în cazul Transgaz ar fi de 500 de acţiuni,ca la SIF-uri, atunci investiţia minimă ar urca la peste 130.000 delei, sumă pe care puţini investitori şi-ar putea-o permite.

Şi în cazul acţiunilor BVB blocul de tranzacţionare minim estede o acţiune. Astfel, deşi preţul unei acţiuni BVB este printrecele mai mari de pe piaţă, de circa 42 de lei (echivalentul a patrupachete de ţigări), valoarea minimă a unei investiţii în acţiuniBVB este printre cele mai mici de pe Bursă.

Alte excepţii sunt Transelectrica (TEL) şi BRD, care setranzacţionează în blocuri minime de câte 10 acţiuni, în timp ce laAlro (ALR) blocul minim este de 100 de acţiuni. Astfel, investiţiaminimă în acţiuni BRD este de 147 de lei, la un preţ al acţiunii de14,7 lei, în timp ce la Alro este de 402 lei, la un preţ de 4,02lei.

Şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) se tranzacţionează înblocuri de minimum 100, deşi preţul acţiunii FP este de circa 0,58lei, de trei ori mai mic decât la SIF Oltenia. Astfel, investiţiaminimă pentru achiziţia de acţiuni FP este de 58 de lei, de 13 orimai mică decât în cazul SIF5 şi de 5 ori mai mică decât pentruacţiunile Antibiotice Iaşi (ATB), al căror preţ este foarteapropiat pe Bursă de cel al FP.

Bursa poate revizui la anumite intervale de timp blocul minim deac­ţiuni în cazul unor emitenţi, dacă preţul de tranzacţionarevariază foarte mult pe Bursă, sau dacă societatea realizeazăconsolidări ale valorii nominale a ac­ţiunilor (din mai multeacţiuni cu o va­loa­re mai mică face una singură cu o valoare maimare), pentru ca suma minimă de inves­tit să nu devinăinac­ce­sibilă pentru cei mai mulţi dintre in­vestitori.

Astfel, dacă preţul acţiunilor SIF5, de exem­plu, ar ajunge la15 lei, Bursa ar putea de­cide reducerea blo­cu­lui minim detranzac­ţio­nare, pentru că in­ves­tiţia minimă ar urca la 7.500 delei (cam cât salariul pe o lună al preşedintelui României).

Cele mai "scumpe"

Acţiunile pentru care investitorii trebuie să aloce în prezentcea mai mare sumă de bani pentru o achiziţie minimă sunt în prezentcele ale producătorului de maşini şi echipamente pentru construcţiiComelf Bistriţa (CMF), pentru care investiţia minimă este de 1.300de lei (317 euro), adică circa două salarii minime pe economie.

Acţiunile companiei de servicii petroliere Energopetrol Câmpina(ENP) sunt pe locul al doilea în top, cu o investiţie minimă deaproape 800 de lei.

Spre deosebire de SIF-uri, aceste două companii au capitalizărimult mai mici şi o lichiditate redusă pe Bursă, în condiţiile încare numărul de tranzacţii este mic.

Fiecare dintre aceste companii a avut un rulaj de circa 30.000de lei de la începutul anului, interesul redus putând fi explicat,într-o oarecare măsură, şi prin valoarea ridicată a investiţieinecesare.

Pe piaţa RASDAQ, cele mai "scumpe" acţiuni aparţinproducă­to­rului de utilaje petroliere UPET Târ­go­vişte, cu oinvestiţie minimă de 1.050 de lei, urmate de titlurile UnireaShopping Center (SCDM) şi de cele ale pro­ducătorului de cablurielectrice Iproeb Bistriţa (IPRU), cu investiţii de peste 800 delei.

Cele mai "ieftine"

La polul opus, cele mai "ieftine" acţiuni de pe Bursă sunt înprezent titlurile producătorului de îngrăşăminte chimice AmonilSlobozia (AMO), cu o investiţie minimă de 7,4 lei.

Deşi se tranzacţionează în blocuri de minimum 500, titlurileAmonil au de departe cel mai mic preţ, de 0,0147 lei, de 48 de orimai mic decât cotaţia Azomureş Târgu Mureş (AZO), celălaltproducător de îngrăşăminte listat la Bursă.

Titlurile companiei de construcţii Concefa Sibiu (COFI) şi celeale pro­du­cătorului de profile din aluminiu Alumil Rom industry(ALU) nu ne­cesită nici ele investiţii mai mari decât preţul uneishaorma (circa 14 lei).

Pe RASDAQ e şi mai puţin costisitor să devii acţionar într-ocompanie.

De exemplu, cu 1 leu (preţul unei pâini) un investitor poatecumpăra câte o acţiune la compania de transporturi Bat Mediaş(BAME) şi la pro­du­cătorul de transformatoare electrice RetrasibSibiu (RTRA), controlat de familia Buzoianu, iar cu încă 0,6 leipoate deveni acţionar şi la compania de construcţii ComnordBucureşti (COSC) a lui Sorin Creţeanu.

Care ar fi avantajele unor astfel de investiţii? Din punctul devedere finan­ciar, cu siguranţă foarte mici. Acţiunea Comnord artrebui să se tripleze pentru ca investitorul care a cumpărat-o săcâştige 1,2 lei (adică bani de-o pâine).

În schimb, acea acţiune dă dreptul posesorului să participe laAdunarea Generală a Acţionarilor (AGA), să adreseze întrebăriConsiliului de Administraţie cu privire la rezultatele financiareşi chiar să participe la luarea deciziilor, chiar dacă o acţiunenu-i conferă o influenţă prea mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO