Business Internaţional

Topul creşterilor de preţuri ale materiilor prime: gazele naturale, îngrăşămintele chimice şi orezul

Topul creşterilor de preţuri ale materiilor prime: gazele naturale, îngrăşămintele chimice şi orezul

Topul creşterilor de preţuri ale materiilor prime: gazele naturale, îngrăşămintele chimice şi orezul

Autor: Bogdan Cojocaru

13.01.2012, 00:03 660

Criza datoriilor suverane din zona euro şi în­grijorările privind o posibilă aterizare for­ţa­tă a economiei chi­neze au pus presiuni pe preţurile materiilor prime, care au înregistrat în 2011 prima scădere anuală de după 2008. Printre cele mai notabile scăderi se regăsesc cele ale cotaţiilor cuprului, bumbacului şi boabelor de cacao.

Preţurile boabelor de cacao au picat cu 28% din cauza semnalelor că primul producător mondial, Coasta de Fildeş, va majora livrările. Co­taţiile bumbacului au scăzut cu 43% în contextul creşterii producţiei şi ce­rerii slabe. Cuprul, considerat adesea ca fiind un indicator al activităţii economice şi folosit în construcţiile auto şi de clădiri, a consemnat primul declin de după 2008. China este cel mai mare consumator de cupru, scrie Bloomberg.

"Ce se va întâmpla în continuare depinde de ceea ce sa va întâmpla cu economia mondială. Investitorii s-ar putea să nu se grăbească să revină la materiile prime dacă nu au încredere în economie", a afirmat Dan Den­bow, analist la USAA Precious Metals and Minerals Fund.

Cotaţiile materiilor prime au scăzut cu 46,5% în 2008, după ce prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers a declanşat cea mai gravă recesiune mondială de după Marea De­presiune. Banca Goldman Sachs apreciază că anul acesta economia mondială va evita recesiunea, iar preţurile materiilor prime îşi vor reveni cu 12%.

Sfaturi pentru 2012

Anul trecut preţurile gazelor naturale lichefiate (GNL) au fost cei mai buni performeri. Pentru 2012, analiştii apreciază că printre cauzele creşterii preţurilor vor fi exporturile de GNL şi creşterea surselor de cerere internă, potrivit MSN Money.

În privinţa cuprului însă, analiştii îndeamnă la precauţie, temându-se de o eventuală înrăutăţire a crizei din zona euro, care ar putea afecta economia globală, şi de riscurile mari de recesiune din Europa.

În privinţa metalelor preţioase, unii specialişti în tranzacţionarea materiilor prime recomandă investiţii în argint.

"Argintul este singurul metal preţios care este cu adevărat consumat. Disponibilitatea acestui metal scade în condiţiile în care industria îl foloseşte în producţie, iar populaţia pentru orice, de la medicină la investiţii personale. Lumea rămâne fără argint, trebuie să te poziţionezi bine pentru a profita de această situaţie", a afirmat Steve Smith, analist la Smith McKenna, citat de Sacramento Bee.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO