Criza datoriilor suverane din zona euro şi îngrijorările privind o posibilă aterizare forţată a economiei chineze au pus presiuni pe preţurile materiilor prime, care au înregistrat în 2011 prima scădere anuală de după 2008. Printre cele mai notabile scăderi se regăsesc cele ale cotaţiilor cuprului, bumbacului şi boabelor de cacao.
"Ce se va întâmpla în continuare depinde de ceea ce sa va întâmpla cu economia mondială. Investitorii s-ar putea să nu se grăbească să revină la materiile prime dacă nu au încredere în economie", a afirmat Dan Denbow, analist la USAA Precious Metals and Minerals Fund.
Cotaţiile materiilor prime au scăzut cu 46,5% în 2008, după ce prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers a declanşat cea mai gravă recesiune mondială de după Marea Depresiune. Banca Goldman Sachs apreciază că anul acesta economia mondială va evita recesiunea, iar preţurile materiilor prime îşi vor reveni cu 12%.
Sfaturi pentru 2012
Anul trecut preţurile gazelor naturale lichefiate (GNL) au fost cei mai buni performeri. Pentru 2012, analiştii apreciază că printre cauzele creşterii preţurilor vor fi exporturile de GNL şi creşterea surselor de cerere internă, potrivit MSN Money.
În privinţa cuprului însă, analiştii îndeamnă la precauţie, temându-se de o eventuală înrăutăţire a crizei din zona euro, care ar putea afecta economia globală, şi de riscurile mari de recesiune din Europa.
În privinţa metalelor preţioase, unii specialişti în tranzacţionarea materiilor prime recomandă investiţii în argint.
"Argintul este singurul metal preţios care este cu adevărat consumat. Disponibilitatea acestui metal scade în condiţiile în care industria îl foloseşte în producţie, iar populaţia pentru orice, de la medicină la investiţii personale. Lumea rămâne fără argint, trebuie să te poziţionezi bine pentru a profita de această situaţie", a afirmat Steve Smith, analist la Smith McKenna, citat de Sacramento Bee.