Business Internaţional

Topul managerilor plătiţi mai mult decât merită

Topul managerilor plătiţi mai mult decât merită

Autor: Radu Racu

13.10.2010, 11:37 41

Directorul executiv al grupului online Yahoo! Carol Bartz s-aclasa prima în topul managerilor americani consideraţi"supra-plătiţi" comparativ cu performanţele companiilor pe care leconduc, conform unui studiu al firmei de consultanşă Glass Lewis& Co.

Bartz a venit la Yahoo la începutul anului 2009, pe un salariuanual de 39 de milioane de dolari, cea mai mare remuneraţie dincele 25 de firme care îşi plătesc managerii mai mult decât merită,conform studiului, citat de Bloomberg.

Pentru a determina dacă o companie îşi supraevaluează directorulgeneral, Glass Lewis ia în considerare factori precum preţulacţiunilor, fluxul operaţional de numerar şi creşterea profituluipe acţiune. Astfel, deşi principalul obiectiv al lui Bartz este săcombată ascensiunea rivalilor Facebook şi Google şi să răstoarnetrendul descendent al afacerilor, vânzările Yahoo! au rămas relativneschimbate în mandatul ei.

Reprezentanţii Yahoo! s-au apărat spunând că cea mai mare partea remuneraţiei oferite lui Carol Bartz constă în "stock options"care nu pot fi "luate acasă", ci convertite în acţiuni numai dupăîndeplinirea anumitor criterii de performanţă prestabilite.

Pe locurile 2 şi 3 în topul Glass Lewis se regăsesc şefiiAbercrombie & Fitch şi Nabors Industries, cu salarii de 38,5milioane de dolari, respectiv 38,2 milioane de dolari.Reprezentanţii celor două companii nu au dorit să comentezeclasamentul.

Cel mai prost plătit CEO este Steve Jobs, care a luat anul trecutun salariu simbolic de numai un dolar, deşi a făcut din Apple anulacesta cea mai valoroasă companie de tehnolgie din lume, şi a douaîn topul firmelor cotate la bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO