Business Internaţional

Topul ţărilor care nu au simţit recesiunea: Nu China este pe primul loc în topul creşterilor economice

Topul ţărilor care nu au simţit recesiunea: Nu China este pe primul loc în topul creşterilor economice
10.09.2011, 00:01 6224

Economiile lumii sunt în prezent interconectate, iar schimburile comerciale dintre ele extrem de puternice, ceea ce le face vulnerabile în faţa riscului de contagiune. Prin urmare, criza financiară care a debutat în vara lui 2007 în Statele Unite a cuprins pieţele din întreaga lume. În anii care au urmat, majoritatea economiilor s-au contractat sau şi-au încetinit simţitor creşterea economică.

Cu toate acestea, există economii care au performat foarte bine şi în condiţii de criză. China, economia care a uimit întreaga lume cu viteza cu care creşte, nu se află însă decât pe locul trei la capitolul creştere economică medie în perioada 2008-2010, în urma mult mai modestelor Qatar şi Etiopia, conform datelor Băncii Mondiale. În acest top prima ţară din zona euro, Polonia, se află abia pe locul 62 din 215 state luate în calcul. De altfel, Polonia este şi singura ţară din UE a cărei economie nu s-a contractat în cei trei ani de criză.

Evoluţia din ultimii ani a PIB-ului Qatarului se datorează creşterii preţului petrolului, exporturile de petrol şi de gaze naturale reprezentând 70% din veniturile totale obţinute de guvernul ţării. Resursele de petrol şi gaze au tranformat acest stat din Orientul Mijlociu în ţara cu cel mai mare venit pe cap de locuitor şi cu cea mai mică rată a şomajului din lume. În contextul crizei financiare, autorităţile din Qatar au protejat sectorul bancar prin investiţii directe. Mai mult, prin organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2022, se vor dezvolta ample proiecte de infrastructură, precum reţeaua de metrou şi autostrada care va lega ţara de Bahrain, un alt stat mare exportator de petrol din regiune.

În ceea ce priveşte Etiopia, nu sunt multe lucruri de spus. Economia statului din estul Africii este subdezvoltată şi se bazează în principal pe agricultură, exporturile de cafea având o pondere însemnată în veniturile acestei ţări. În 2005 Etiopia a fost "iertată" de FMI de datoria care o adusese în grupul celor mai îndatorate ţări sărace din lume. Totuşi, deşi creşterea PIB este mare, Etiopia înregistrează cel mai mic venit pe cap de locuitor din lume.

Totuşi, într-un clasament care ţine cont de faptul că multe din statele aflate pe primele 50 de poziţii provin din lumea a treia sau au economii subdezvoltate bazate pe exportul de materii prime, China şi India conduc detaşat în topul statelor cu economii performante pe timp de criză. De altfel, China a păstrat şi pe durata crizei o rată anuală de creştere a PIB-ului de peste 9%. Optimiştii susţin că economia Chinei nu va ateriza forţat în următoarea perioadă şi este capabilă să facă faţă unor scenarii pesimiste, precum destrămarea zonei euro deoarece în ultimii ani ţara a devenit mai puţin dependentă de exporturi, prin dezvoltarea pieţei interne. Chiar şi în acest an, în condiţiile instabilităţii economiilor dezvoltate, UBS, una din cele mai mari bănci elveţiene, prognozează că economia Chinei va creşte cu 9%.

De partea cealaltă, în clasamentul economiilor care au suferit cel mai mult de pe urma crizei financiare, din punct de vedere al modificării PIB, conduc detaşat ţările baltice Letonia, Estonia şi Lituania. În primele cinci se află şi Irlanda a cărei economie s-a contractat în medie cu 4% în perioada de timp analizată. Problemele ţărilor baltice provin din deficitele de cont curent ale balanţei de plăţi. Investiţiile pe termen scurt venite mai ales din partea băncilor suedeze (în condiţiile menţinerii unei rate fixe de schimb în raport cu euro) au supraîncălzit economiile celor trei ţări şi au determinat presiuni inflaţioniste şi creşterea şomajului.

Topul celor mai performante economii în funcţie de creşterea PIB (2008-2010):

Locul

Ţara

Creşterea medie
PIB (%)

1.

Qatar

16,8*

2.

Etiopia

9,9

3.

China

9,7

4.

Timorul de Est

9,2

5.

Uzbekistan

8,5

6.

Azerbaijan

8,4

7.

Liban

8,3

8.

Turkmenistan

8,2

9.

India

7,9

10.

Malawi

7,8

*Datele pentru 2010 provin din estimările Băncii mondiale şi ale FMI.

Sursa: Banca mondială şi calculele ZF.

Topul celor mai slab performante economii în funcţie de modificarea PIB (2008-2010):

Locul

Ţara

Creşterea medie
PIB (%)

1.

Letonia

-7,5

2.

Antigua şi Barbuda

-6,7

3.

Estonia

-5,7

4.

Irlanda

-4

5.

Lituania

-3,5

Sursa: Banca mondială şi calculele ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO