Business Internaţional

Toshiba anticipează pierderi de 4,5 mld dolari în 2015; acţiunile au atins minimul ultimelor 7 luni

Toshiba anticipează pierderi de 4,5 mld dolari în 2015;...

Autor: Anca Dumitrescu

21.12.2015, 11:56 330

Toshiba va restructura drastic divizia producătoare de televizoare, nerentabilă, unde va desfiinţa 3.700 de locuri de muncă, reprezentând 80% din total, şi va vinde o fabrică din Indonezia.

Compania va căuta cumpărători pentru o participaţie majoritară la divizia producătoare de echipamente pentru sectorul sănătăţii, care era descrisă anterior ca fiind un motor de creştere.

Găsirea unui proprietar majoritar care să poată investi agresiv în divizia medicală va maximiza valoarea pentru companie şi pentru clienţi, se arată într-un comunicat.

Directorul general al Toshiba a demisionat în iulie, după ce compania a recunoscut că a supraevaluat profiturile cu peste 150 de miliarde de yeni, pe parcursul a şapte ani. De atunci, preţul acţiunilor a continuat să scadă, pe măsură ce problemele companiei au devenit cunoscute.

În urma informaţiilor din acest weekend referitoare la pierderile mari aşteptate de companie pentru anul fiscal care se va încheia în martie 2016, acţiunile Toshiba au scăzut din nou luni, încheind tranzacţiile în declin cu 9,8%, la 255 de yeni pe unitate.

Acţiunile Toshiba au pierdut peste jumătate din valoare, începând din luna martie.

Toshiba anticipează şi pierderi operaţionale de 340 de miliarde de yeni în actualul an fiscal, ceea ce arată că pierderea netă nu este numai rezultatul revizuirii în scădere a valorii activelor ci reflectă problemele din activităţile curente.

Compania are ca obiectiv să se concentreze pe producţia de semiconductori şi energie. Cipurile fabricate de Toshiba intră în componenţa smartphone-urilor, dar profiturile au scăzut recent pe fondul intensificării concurenţei.

În cadrul restructurării, Toshiba va transfera divizia de PC-uri într-o subsidiară a companiei şi va încerca să vândă computere mai mult companiilor decât consumatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO