Business Internaţional

Tot mai multe avertismente asupra unei crize de lichiditate în Europa de Est. Ce poate face România?

Tot mai multe avertismente asupra unei crize de lichiditate în Europa de Est. Ce poate face România?

Christine Lagarde, directorul general al FMI

Autor: Bogdan Cojocaru

11.11.2011, 00:05 1760

Marile instituţii de presă occiden­tale sunt tot mai îngrijorate că băncile din Vest afectate de criza datoriilor suverane vor retrage fonduri din subsidiarele est-europene, inclusiv Ro­mânia, riscând să arunce regiunea într-o criză de lichiditate. Ultimul avertisment vine de la o agenţie de rating, Standard& Poors.

Ce soluţie are România pe termen scurt dacă va fi lovită de o criză de lichiditate şi ce soluţii are pe termen mediu şi lung pentru ca alte crize asemănătoare să nu pună ţara în situaţii dificile?

The Wall Street Journal şi Financial Times, cele mai puternice publicaţii de business din lume, Bloomberg şi Reuters, printre cele mai importante agenţii de ştiri la nivel mondial, avertizează într-un fel sau altul asupra pericolului ca băncile din vestul Europei, înfometate de lichidităţi, să se folosească de fondurile unităţilor din estul Europei pentru a-şi întări poziţia financiară.

În cel mai recent avertisment, preluat de Bloom­berg, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's arată că Austria ar putea avea resurse insuficiente pentru a susţine subsidiarele din Europa de Est ale băncilor austriece dacă instituţiile de credit apelează din nou la ajutorul statului.

Băncile austriece, între care Erste şi Raiffeisen, sunt cei mai mari creditori în Europa de Est, potrivit Băncii Reglementelor Internaţionale. În România, Erste controlează BCR, în timp ce Raiffeisen şi Volksbank au operaţiuni sub brand propriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO