Business Internaţional

Tot mai multe ţări recurg la măsuri de stopare a scumpirilor la alimente, dar reduc acestea cu adevărat povara pentru consumatori?

Tot mai multe ţări recurg la măsuri de stopare a...

Autor: Catalina Apostoiu

30.05.2023, 22:51 96

Pe 1 iunie, în Ungaria va intra în vigoare măsura promoţiilor obliga­torii în multe supermarketuri, guver­nul maghiar considerând-o drept o armă în lupta împotriva inflaţiei, dar va fi aceasta eficientă?, se întreabă Daily News Hungary.

Guvernul maghiar a încercat an­terior să reducă inflaţia prin plafonări de preţuri, care sunt încă în vigoare pentru un număr de alimente de ba­ză. Noua măsură obligatorie cere ca pre­ţul câte unui produs din 20 de ca­te­gorii de produse să fie redus cu 10% timp de o săptămână. O preve­dere impor­tantă este că reducerea trebuie apli­cată în raport cu cel mai scăzut preţ aplicat în luna anterioară.

Mulţi consideră că magazinele au avut dintotdeauna oferte speciale pentru consumatori, astfel că nimic nu se va schimbe. Diferenţele de preţ nu vor fi foarte mari. Experţii spun că noua măsură nu va avea impact asu­pra inflaţiei. Dacă inflaţia va scădea, acest lucru se va întâmpla cel mai pro­babil datorită altor factori, cum ar fi vremea favo­rabilă, ieftinirea energiei.

În Franţa, măsura reducerii pre­ţu­rilor introdusă în martie are o bază op­ţională. La începutul lunii martie, gu­vernul francez a încheiat un acord cu cei mai mari retaileri ai ţării pen­tru li­mitarea preţului multor alimen­te pen­tru a face presiunile inflaţio­niste mai uşor de suportat de către consumatori.

Măsura a fost introdusă pe o pe­ri­oadă de trei luni, însă recent minis­trul francez de finanţe Bruno Le Maire a anunţat că aceasta ar putea fi prelungită pentru încă trei luni.

În cazul Franţei, notează Portfolio, toate părţile sunt de acord că măsura a ajutat situaţia financiară a gospodăriilor cu venituri mici. To­tuşi, problema inflaţiei nu a dispărut pentru că mulţi furnizori au crescut preţurile pentru a se proteja de pier­derile ulterioare.

Deşi inflaţia a mai scăzut, ar fi dificil de atribuit acest lucru trimes­trului antiinflaţie implementat de guvern împreună cu retailerii, care serveşte drept model pentru acţiunile obligatorii maghiare, scrie Portfolio.

Şi Marea Britanie caută să înche­ie un acord cu supermarketurile pen­tru limitarea voluntară a preţurilor unor alimente de bază ca pâinea şi laptele pentru stăvilirea creşterii in­fla­ţiei, relatează Bloomberg.

Totuşi, oficialii British Retail Consortium (BRC) cred că măsura nu va face mare diferenţă, potrivit foodingredientsfirst.com.

„În loc să reinstituie controale asupra preţurilor de genul celor din anii ’70, guvernul ar trebui s se concentreze pe reducerea birocraţiei, pentru ca resurse să poată fi direcţionate către menţinerea preţurilor la niveluri cât mai scăzute posibil“, se arată într-o declaraţie BRC.

Retailerii şi parlamentarii din opoziţie se opun unui astfel de acord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO