Business Internaţional

Toyota vrea să instaleze roboţi prietenoşi în casele oamenilor

Toyota vrea să instaleze roboţi prietenoşi în casele...

Autor: Tibi Oprea

28.12.2018, 20:20 188

Toyota, cel mai mare producător de automobile din lume, cunoscut pentru liniile automate de asamblare, intenţionează să instaleze roboţi prietenoşi în casele oamenilor, conform Bloomberg.

În plină creştere a sectorului inteligenţei artificiale, compania multinaţională cu sediul principal în oraşul Toyota, Japonia, prevede un viitor nu foarte îndepărtat în care roboţii transcend fabricile şi devin comuni în casele oamenilor pentru a ajuta la treburi gospodăreşti sau a oferi companie. Cu 29 de miliarde de dolari în rezerve cash, un nou centru pentru inteligenţă artificială şi un inventator respectat, Gill Pratt, Toyota intenţionează să dezvolte roboţi care să devină prieteni indispensabili ai oamenilor.

Compania conduce experimente în domeniu din 2004 cel puţin, când a dezvăluit un umanoid cu buze artificiale, plămâni şi degete mobile care cântă la trompetă şi care poate acompania o orchestră formată din oameni.

De atunci, cercetările s-au îndreptat spre zone mai practice. Ultimul android Toyota (T-HR3) este un fel de avatar care poate fi manipulat de la distanţă prin comenzi ce pot fi purtate, cu ochelari de vizibilitate care permit utilizatorilor să vadă prin ochii-cameră ai maşinăriei. Dispozitivul ar putea într-o zi să înlocuiască mâinile sau picioarele persoanelor ţintuite la pat sau să devină surogat pentru muncitori din zone afectate.

Robotul HRP-4C se mişcă precum un om, folosind 30 de motoare corporale. Opt dintre ele sunt dedicate expresiilor feţei. Recunoaşte vorbirea şi poate răspunde, recunoaşte sunete ambientale şi poate cânta. În 2009 a defilat în cadrul unei prezentări de modă purtând o rochie de mireasă.

În 2011, compania japoneză a susţinut o demonstraţie cu o maşinărie care ridică sau aşează pacienţii în pat, însă inginerii au testat-o doar pe voluntari sănătoşi. Odată ce au descoperit că în cazul celor mai fragili sau celor mai în vârstă e nevoie de o atingere mai delicată, proiectul a fost abandonat.

În 2015, producătorul de automobile a cheltuit un miliard de dolari pentru deschiderea centrului AI Toyota Research Institute din Sillicon Valley, iar anul trecut a stabilit un fond de 100 de milioane de dolari destinaţi investiţiei în startup-uri şi în noua tehnologie robotică.

Ultimul produs Toyota care a intrat în atenţia pieţei este un robot care cântăreşte cât cinci mingi de bowling şi poate ridica o încărcătură de 1,2 kilograme. Într-un demo din toamna lui 2018 susţinut de unul dintre partenerii Toyota, startup-ul AI numit Preferred Networks, robotul a fost capabil să memoreze locul de pe raft în care se află cărţi, pixuri şi alte obiecte şi să cureţe o încăpere deranjată intenţionat. Compania nu a oferit detalii legate de data la care produsul ar putea fi disponibil consumatorilor, însă consilierul în programul robotic Masanori Sugiyama a spus că HSR ar putea fi disponibil în spitale pentru sarcini simple în doi sau trei ani, în timp ce pentru roboţii cu aptitudini mai mari aşteptarea va fi mai lungă.

“Trebuie să fie capabili să înţeleagă ce gândesc oamenii şi să manifeste empatie”, a spus Sugiyama. “Ideea e ca robotul să devină un prieten”.

Reprezentanţii companiei spun că nevoia de îngrijire pentru vârstnici în continuă creştere va schimba cerinţele şi reglementările care pun acum beţe în roate dezvoltatorilor de inteligenţă artificială. Acest punct de vedere a fost ilustrat de un grafic care arată piramida inversată a vârstei din anul 2050, când de trei ori mai puţini muncitori vor trebui să susţină de două ori mai mulţi vârstnici decât în prezent.

Toyota Motor Corporation este o companie multinaţională care produce automobile, camioane, autobuze şi roboţi, cu sediul principal în oraşul Toyota, Japonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO