Business Internaţional

Traderi tineri cu buzunarele pline de criptomonede părăsesc Wall Streetul

Traderi tineri cu buzunarele pline de criptomonede...

Autor: Catalina Apostoiu

31.05.2018, 00:05 2317
Dacă monedele virtuale şi tehnologia din spatele acestora vor transforma sistemul financiar rămâne de văzut, dar ceea ce nu poate fi pus la îndoială este capacitatea acestora de a transforma traiectoria carierelor tinerilor traderi talentaţi de pe Wall Street, scrie Bloomberg.

Adrian Xinli Zhang avansa în cadrul Deutsche Bank când a descoperit bitcoinul. Acesta a făcut suficienţi bani tranzacţionând monede digitale în timpul liber pentru a părăsi banca germană în martie, aceeaşi lună în care a fost promovat în poziţia de director, spun surse familiare cu situaţia. Şi alţi giganţi, ca Goldman Sachs şi BlackRock, se confruntă cu astfel de situaţii. Oficialii celor trei companii au refuzat să comenteze cu privire la investiţiile angajaţilor lor sau la plecări.

În timp ce Wall Streetul dezbate soarta criptomonedelor, unii angajaţi au devenit suficient de avuţi de pe urma investiţiilor personale în active digitale pentru a refuza poziţii promiţătoare în cadrul unor firme de top.

În loc să se ducă la plajă sau să-şi risipească câştigurile pe o viaţă de lux, unii dintre aceştia au devenit atât de încrezători în puterea blockchainului, că şi-au lansat propriile afaceri.

În afară de a cumpăra şi vinde monede, unii încearcă să profite de pe urma unor deficienţe de pe piaţă, cum ar fi diferenţa de preţ dintre diferite platforme de tranzacţionare.

Nu numai cei care lucrează în sectorul financiar au văzut volatilitatea extremă şi infrastructura de piaţă imatură a criptomonedelor drept o oportunitate de a face bani, ci şi delicvenţii şi escrocii, aducând astfel activele digitale în atenţia autorităţilor. Deşi mulţi de pe Wall Street predică virtuţile blockchainului, părerile sunt împărţite când vine vorba de beneficiile şi longevitatea monedelor digitale.

Acesta este cazul chiar şi în interiorul aceleiaşi firme, potrivit lui Adam Grimsley, fost expert BlackRock, co-fondator al unui fond de hedging cripto.

"În cadrul multor companii mari există o diviziune între senior manageri, care sunt foarte sceptici cu privire la cripto, şi cei mai tineri membri ai echipelor care au o părere foarte bună despre astfel de active", notează Grimsley.

Iar tinerii tind să părăsească aceste firme.

"Piaţa criptomonedelor este cu siguranţă o piaţă care atrage talente reale din sectorul serviciilor financiare", arată Chris Matta, care a părăsit divizia de money management a Goldman Sachs anul trecut pentru a devenit co-fondator al unei firme de investiţii pentru monede digitale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO