Business Internaţional

Traderii se aşteaptă ca BCE să lanseze un nou val de finanţare ieftină

Traderii se aşteaptă ca BCE să lanseze un nou val de...

Autor: Bogdan Cojocaru

07.03.2019, 00:04 307

Ascensiunea susţinută a obligaţiunilor de la periferia zonei euro va primi un nou imbold dacă se adeveresc aşteptările pieţei ca Banca Centrală Europeană să anunţe o nouă rundă de împrumuturi ieftine, scrie Bloomberg.

Însă, în timp ce aşteptările traderilor privind finanţarea ieftină sunt mari, ei sunt mai rezervaţi în ceea ce priveşte forţa euro. BCE va avea astăzi o şedinţă de politică monetară în care ar putea reduce prognozele de creştere economică pentru uniunea monetară şi pe cele privind inflaţia.

Euro şi obligaţiunile germane se tranzacţionează la mi­ni­me­le ultimilor ani, iar aşteptările pieţei privind inflaţia se duc în jos. Traderii de pe pieţele financiare nu se aşteaptă ca BCE să efectueze prima majorare de dobânzi de după 2011 înainte de aprilie 2020.

Una din principalele teme ale întâlnirii BCE va fi pro­ba­bil posibila reînnoire a programului de peste 700 de mi­liarde de euro de împrumuturi ieftine cunoscut ca „operaţiuni spe­ci­fice de refinanţare pe termen lung“ (TLTRO), care va în­ce­pe să expire anul viitor. Speranţele că BCE va da drumul unui nou program au ajutat pieţele statelor de la pe­riferia zonei euro, Spania, Italia şi Portugalia, lovite cel mai dur de criza datoriilor suverane.

De asemenea, aceste speranţe au alimentat o revenire a creditelor anul acesta. CDS-urile (asigurări contra defaultului) datoriilor companiilor financiare europene s-au con­tractat cu 40 de puncte de bază în raport cu nivelul atins pe 3 ianuarie, la 76 de puncte de bază, aproape de cel mai redus nivel din septembrie anul trecut.

Analiştii băncii americane Goldman Sachs se aşteaptă ca BCE să anunţe astăzi un nou episod TLTRO, care ar putea sus­ţine euro dacă instituţia îşi îmbunătăţeşte prognoza de creş­tere economică în loc să caracterizeze programul de fi­nan­­ţare ca un „pas pentru protejarea condiţiilor de cre­di­ta­re“.

Şi strategii de la UBS spun că se aşteaptă ca BCE să trimită pe 7 martie un semnal puternic că va oferi în curând o nouă rundă TLTRO, având în vedere creşterea economică limitată şi presiunile inflaţioniste mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO