Business Internaţional

Traficul de droguri şi prostituţia au contribuit la PIB-ul britanic cu 11 miliarde de euro în 2013

Traficul de droguri şi prostituţia au contribuit la...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

30.09.2014, 16:56 158

O purtătoare de cuvânt a ONS a declarat pentru AFP că drogurile şi prostituţia reprezintă aproximativ 0,5% din "bogăţia produsă global", şi anume cea măsurată prin PIB.

Institutul pentru statistici din Marea Britanie a publicat o revizuire a calculului PIB-ului, baza utilizată de obicei pentru estimarea bogăţiei unei naţiuni, pentru anii de criză financiară.

Aceste noi date au integrat şi alte schimbări, în cadrul noilor norme europene - cheltuielile cu cercetarea şi dezvoltarea (R&D) sunt, de exemplu, contabilizate de-acum ca o investiţie şi nu ca un consum, lucru valabil şi în privinţa materialului militar.

La final, noua estimare a PIB-ului Regatului Unit pentru 2013 - aproximativ 1.713 miliarde de lire sterline (2.193 miliarde de euro) - a crescut cu 8,5 miliarde de lire sterline prin luarea în considerare a traficului de droguri şi prostituţiei. Alte activităţi ilegale, ca de exemplu contrabanda cu alcool şi tutun, erau deja contabilizate.

În pofida integrării ansamblului modificărilor aduse modului de calcul (droguri, prostituţie, R&D, echipament militar, între altele), creşterea britanică a fost confirmată la acelaşi nivel, şi anume de 1,7% în 2013.

Cu titlul de comparaţie, în Spania, Institutul naţional de statistică (INE) a apreciat că aceste activităţi au reprezentant 0,85% din PIB în 2010, singurul an despre care a furnizat o estimare a amplorii acestora. În anul respectiv, ele au atins aproximativ 9,2 miliarde de euro.

Institutul european pentru statistici, Eurostat, le-a dat termen până în septembrie statelor membre să integreze traficul de droguri şi prostituţia în statisticile lor naţionale, apreciind că este vorba despre tranzacţii comerciale liber consimţite.

Aceste noi norme au creat polemică în mai multe ţări. Franţa a refuzat să contabilizeze prostituţia, apreciind că "nu este o activitate comercială liber consimţită". Suedia, unde "achiziţionarea de servicii sexuale" este o infracţiune, a anunţat că nu are de făcut ajustări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO