Business Internaţional

Tranzacţia gigant de la vârful industriei farma a picat: AstraZeneca a respins oferta Pfizer

Tranzacţia gigant de la vârful industriei farma a...

Autor: Vlad Popescu

02.05.2014, 13:40 153

Consiliul Director al AstraZeneca a respins vineri oferta îmbunătăţită de preluare înaintată de grupul american Pfizer, care evalua compania britanică la 63,1 miliarde lire sterline (106,5 miliarde de dolari), considerând că propunerea subevaluează semnificativ AstraZeneca.

Proporţia ridicată a plăţii în acţiuni propusă de Pfizer şi structura de schimbare a domiciliului fiscal către Marea Britanie au rămas neschimbate faţă de oferta anterioară a grupului american, notează compania britanică într-un comunicat.

Astfel, consiliul director al AstraZeneca recomandă acţionarilor să nu acţioneze în privinţa ofeertei Pfizer.

Pfizer a majorat, vineri, cu peste 4 miliarde de lire sterline (7,2 miliarde de dolari) oferta pentru preluarea AstraZeneca, la 63,1 miliarde lire sterline (106,5 miliarde de dolari), în încercarea de a convinge compania britanică să intre în negocieri, potrivit Bloomberg.

Grupul american oferă, astfel, 50 de lire pe acţiune pentru AstraZeneca, după ce compania britanică a refuzat propunerea anterioară, de 46,61 lire pe acţiune.

"Pfizer speră că preţul mai ridicat va motiva AstraZeneca să se angajeze în discuţii privind o posibilă combinare a celor două companii", se arată într-un comunicat publicat vineri de grupul farmaceutic american.

Tranzacţia propusă de Pfizer ar fi perfectată în cash şi acţiuni, acţionarii AstraZeneca urmând să primească 15,98 lire şi 1,845 acţiuni Pfizer pentru fiecare titlu deţinut.

Pfizer vrea să-şi mute astfel domiciliul fiscal în Marea Britanie, pentru a profita de taxa pe profit mai redusă decât în SUA. De asemenea, grupul american ar prelua controlul asupra portofoliului important de tratamente experimentale împotriva cancerului dezvoltate de AstraZeneca.

Consiliul Director al companiei britanice a analizat oferta vineri dimineaţă.

Acţiunile AstraZeneca au închis joi la Londra în urcare cu 3,2%, la 48,15 lire, compania înregistrând o capitalizare de piaţă de 60,8 miliarde de lire. Vineri, acţiunile compainei au coborât cu 0,8%, la 47,74 lire.

Titlurile Pfizer au închis joi la New York în scădere cu 0,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO