Business Internaţional

Tranzacţie la vârful industriei farma: Bayer va prelua o divizie Merk pentru 10 mld. euro

Tranzacţie la vârful industriei farma: Bayer va prelua...

Autor: Vlad Popescu

06.05.2014, 15:35 577

Afacerile combinate ale diviziilor de profil ale celor două grupuri au totalizat anul trecut 5,5 miliarde euro (7,4 miliarde de dolari), potrivit unui comunicat publicat marţi de Bayer.

Compania cu sediul la Leverkusen va deveni astfel numărul doi la nivel mondial în domeniul medicamentelor şi produselor de îngrijire care pot fi comercializate fără prescripţie medicală. Divizia Merck care face obiectul preluării activează pe segmentele medicamentelor împotriva răcelii, alergiilor şi afecţiunilor sinusurilor, produse de îngrijire a pielii şi medicamente gastrointenstinale.

Bayer a intrat totodată într-un parteneriat strategic cu Merck pe segmentul farmaceutic, compania germană urmând să primească 1 miliard de dolari şi sume ulterioare în funcţie de atingerea unor ţinte de vânzări.

Preluarea diviziei Merck va fi finanţată printr-un credit punte aranjat de Bank of America Merrill Lynch (SUA), BNP Paribas (Franţa) şi Mizuho (Japonia), care va fi sindicalizat către un grup mai mare de bănci.

Bayer anticipează sinergii de 200 milioane de dolari pe an în zona costurilor şi 400 milioane de dolari în privinţa veniturilor începând din 2017, cu un efect pozitiv imediat asupra profitabilităţii.

Totodată, grupul estimează că va cheltui în 2014 şi 2015 aproximativ 500 milioane de dolari pentru realizarea tranzacţiei şi combinarea celor două divizii.

Divizia Merck preluată de Bayer are sediul în New Jersey şi deţine două fabrici în SUA şi câte una în Canada şi China, la care se adaugă centre de cercetare în SUA. După fuzionarea cu divizia de profil a Bayer, sediul operaţiunilor se va muta în cartierul general al Bayer din statul New Jersey.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO