Business Internaţional

Trei ani de criză: de la Lehman Brothers la Grecia

Trei ani de criză: de la Lehman Brothers la Grecia

Autor: Andrei Chirileasa

15.09.2011, 00:08 851

Exact cu trei ani în urmă, pe data de 15 septembrie, una dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume, Lehman Brothers, anunţa falimentul aruncând în haos pieţele de capital din întreaga lume.

Investitorii au început să vândă acţiuni în neştire, băncile au tăiat finanţările, economia a căzut în recesiune.

De trei ani, conducătorii politici şi economici ai lumii încearcă să găsească soluţii pentru relansarea economică, însă miile de miliarde de dolari pompate de state pentru susţinerea băncilor şi pentru programe de stimulare economică s-au dovedit doar remedii temporare, iar criza s-a acutizat şi mai mult, ame­ninţând acum cu falimentul ţări precum Grecia, iar cei care ar trebui să salveze situaţia, SUA, Germania, Fran­ţa, sunt tot mai şubrezi. La trei ani de la falimentul Lehman, pesimismul a revenit pe pieţe.

"Situaţia actuală este poate chiar mai gravă decât cea de acum trei ani. Atunci vorbeam de o bulă imobiliară care a culminat cu falimentul unei bănci. Acum avem o criză a datoriilor suverane şi care ar putea culmina cu falimentul unui stat", spune Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO