Business Internaţional

Trezoreria SUA lucrează în secret pentru a evita falimentul ţării

Foto AFP

Trezoreria SUA lucrează în secret pentru a evita falimentul ţării

Autor: Marius Oncu

08.07.2011, 00:06 877

O echipă restrânsă a Trezoreriei SUA caută opţiuni pentru aevita intrarea în incapacitate de plată în cazul în care Congresulnu majorează plafonul de îndatorare până la termenul de 2 augustchiar dacă oficial instituţia a avertizat că nu există soluţie deavarie, au afirmat surse citate de agenţia de presă ThomsonReuters.

Oficiali importanţi, printre care şi şeful trezoreriei TimothyGeithner, au afirmat repetat că nu există planuri de rezervă dacălegislativul nu acordă executivului ameri­can autoritatea de aîmpru­muta mai mulţi bani.

Trezoreria a analizat însă modalităţi de a preveni colapsulfinanciar care ar avea loc dacă guvernul nu ar reuşi să-şiplătească facturile la timp, au afirmat surse apro­piatesituaţiei.

Instituţia a studiat următoarele posibilităţi: întârziereaplăţilor pentru a încerca să administreze fluxul financiar şi după2 august dacă preşedinţia SUA ar putea, în limitele Constituţiei,să ignore Congresul şi să se împrumute în continuare sau dacăexecutivul are autoritatea de a efectua plăţile în funcţie depriorităţi.

Trezoreria SUA a discutat şi cu banca centrală despre modul încare Fed ar opera ca broker al Trezoreriei pe pieţele financiaredacă nu se ajunge la timp la un acord pentru majorarea plafonuluide îndatorare de 14.300 de miliarde de dolari.

Administraţia americană împrumută în prezent circa 125 demiliarde de dolari lunar, iar preşedinţia vrea ca legislativul săaprobe creşterea limitei de îndatorare cu peste 2.000 de miliardede dolari pentru a acoperi necesarul de împrumut până la alegerileprezidenţiale din 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO