Business Internaţional

Trichet: Anul viitor va fi mai bun pentru economia mondială, dar zona euro nu trebuie să renunţe la reformele structurale

Trichet: Anul viitor va fi mai bun pentru economia...

Autor: Ioana Tudor

23.12.2013, 13:44 305

Fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet consideră că economia mondială va reveni pe creştere în 2014 datorită politicilor implementate de băncile centrale şi cu ajutorul măsurilor de austeritate aplicate în zona euro anul acesta, dar a atenţionat că este nevoie de continuarea reformelor structurale.

„Este clar că asistăm la o creştere la nivel global şi sunt surprize plăcute din partea unora dintre economiile avansate,” a afirmat Trichet într-un interviu acordat postului american de televiziune CNBC. Francezul a condus Banca Centrală Europeană între 2003 şi 2011, înainte ca preşedinţia instituţiei să fie preluată de italianul Mario Draghi.

„Au fost probabil şi încetiniri ale creşterii în cazul unora dintre economiile emergente, dar trebuie să privim fiecare economie prin prisma propriilor fundamente şi cred că, luând în considerare toate aceste aspecte, ar trebui să avem un an de creştere,” a spus Trichet.

„Deocamdată cifrele nu sunt încurajatoare”

Pentru a recâştiga încrederea investitorilor în zona euro şi în economiile instabile de la „periferia” uniunii monetare, guvernele au luat măsuri dure de austeritate şi de consolidare fiscală menite să ţină sub control deficitele bugetare.

Cu toate acestea, măsurile de austeritate aplicate în ţări precum Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania şi Italia au afectat economiile. Rezultatul a fost intrarea zonei euro în recesiune şi creşterea şomajului la un nivel record.

„Cele cinci ţări aflate sub presiunea pieţelor şi-au revenit, iar acum sunt mai mult sau mai puţin echilibrate în ceea ce priveşte contul curent, după deficitele mari pe care le-au avut în 2008 şi 2009,” a spus Trichet.

„Cred că vom înregistra creştere, aşa cum se aşteaptă toate instituţiile internaţionale, de aproximativ 1%. Evident, nu e nemaipomenit, dar esenţiale în Europa rămân reformele structurale pentru ca potenţialul de creştere să fie mult mai onorabil. Deocamdată cifrele nu sunt încurajatoare, e clar.”

Trichet este încrezător în revenirea zonei euro, dar datele actuale privind creşterea nu sunt chiar roz. În trimestrul al treilea economia uniunii monetare a crescut cu doar 0,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, după un avans de 0,3% în trimestrul al doilea. Rata şomajului a atins 12,1% în octombrie.

Uniunea Europeană nu o duce nici ea mai bine. PIB-ul UE a crescut cu 0,2% în trimstrul al treilea comparativ cu cel anterior, şi cu doar 0,1% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012. Ca un semnal că situaţia s-ar putea agrava, agenţia de rating Standard & Poor's a retrogradat calificativul UE cu o treaptă la „AAĂ”, de la nivelul maxim „AAA”, din cauza conflictelor din negocierile pentru buget.

Pericolul care vine din SUA

Politicile băncilor centrale la nivel global au fost atât lăudate cât şi criticate anul acesta. În Statele Unite, Marea Britanie şi zona euro, băncile centrale au fost nevoite să ajungă la un echilibru între reducerea dobânzilor de politică monetară la niveluri record pentru a revigora economiile în agonie şi ţinerea inflaţiei sub control.

Trichet punctează că BCE a reuşit „în mod remarcabil să menţină preţurile stabile evitând inflaţia sau deflaţia.”

Dincolo de aprecierea lui Trichet faţă de BCE, există temeri legate de un trend deflaţionist în cele 17 state care compun zona euro.

Inflaţia din zona euro a încetinit în octombrie la 0,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai scăzut nivel de după noiembrie 2009, determinând BCE să reducă dobânda cheie la un nivel minim record de 0,25% la începutul lunii noiembrie. În noiembrie, rata inflaţiei a crescut la 0,9% comparativ cu anul trecut, potrivit Eurostat, însă cifrele sugerează că populaţia şi companiile nu cheltuie şi nu investesc.

Un alt motiv de îngrijorare pentru BCE rămâne impactul deciziei Rezervei Federale americane de a reduce progresiv programul achiziţiilor de obligaţiuni începând din ianuarie.

„Nu ne putem aştepta ca astfel de măsuri extraordinare şi neconvenţionale să fie aplicate la nesfârşit. Cred că decizia (reducerii progresive a programului de stimulare economică - n.red.) a fost bine pregătită şi anunţată în prealabil. Trebuie să mărturisesc că m-am bucurat că măsura a fost anunţată de Ben Bernanke,” a declarat Trichet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO