Business Internaţional

Trist, dar adevarat: sfarsitul razboiului nu aduce relansarea economiei

16.04.2003, 00:00 16

In Irak, statuia de bronz a lui Saddam a fost sfaramata cu furie. Regimul sau a devenit istorie. In Statele Unite, increderea consumatorilor si-a revenit si vanzarile cu amanuntul au crescut semnificativ, peste asteparile analistilor. Inseamna toate acestea ca boom-ul economic este aproape? Nu tocmai, raspund la unison analistii si economistii.
Consumatorii americani sunt vestiti pentru apetitul lor de a cheltui, indiferent de ce se intampla in restul lumii. Daca stau acasa de teama atacurilor teroriste, se hotarasc sa-si innoiasca mobilierul. Recesiunea economica a dus ratele de dobanda la minime istorice: e timpul sa mai ia un credit ipotecar sau sa-si cumpere un nou automobil, la o finantare cu cost zero. Sunt ingrijorati de evolutia razboiului di Irak? Isi cumpara un televizor cu ecran mai mare pentru a urmari luptele.
In concluzie, cresterea cheltuielilor de consum si reluarea vanzarilor nu garanteaza ca pericolul recesiunii este depasit, scrie CNN Money.
"Si inainte de razboi, consumul era mare, dar in sectorul corporativ situatia nu era tocmai buna", spune Ethan Harris, analist la Lehman Brothers. "Ne-am intors in punctul acela. Se vede asta din interviurile directorilor de companii. Pur si simplu nu sunt convinsi ca este momentul oportun pentru a-si extinde afacerile".
Economistii sunt ingrijorati ca multe companii sunt inca impovarate de datorii si ca au un exces de capacitate de productie, dupa boomul anilor '90. Pana cand aceste companii nu isi vor echilibra bilanturile contabile, noile investitii vor ramane modeste.

Migratia locurilor de munca
Cele mai mari 100 de companii financiare din lume au anuntat ca intentioneaza ca in urmatorii cinci ani sa transfere nu mai putin de 2 milioane de locuri de munca in state unde costurile cu forta de munca sunt mai reduse decat in Europa sau Statele Unite, informeaza publicatia germana Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Rezultatul ar fi ca o serie de companii gigantice din sectorul fiannciar, precum Citigroup, HSBC si UBS, ar putea economisi in total in jur de 140 de miliarde de dolari. Acerste companii ar putea transfera afaceri de 360 de miliarde de dolari in tari precum India, informeaza FAZ, citand un studiu realizat de firma internationala de consultanta contabila Deloitte & Touche.
"India are mari sanse sa beneficieze cel mai mult din aceasta tendinta", a declarat Christopher Gentle, seful departamentului de analiza de la Deloitte & Touche. Alte state care ar putea avea de castigat sunt China, Malaezia, Africa de Sud si Australia.

Noi statistici negative pentru firme
Stocurile de produse din depozitele companiilor americane au crescut in luna februarie la cel mai mare nivel de cel atins in septembrie 2001, cand au avut loc atentatele teroriste asupra World Trade Center. Statisticile, care  au fost publicate ieri de administratia SUA, au aratat si o scadere drastica a vanzarilor companiilor americane. Vanzarile firmelor americane au inregistrat cel mai mare declin pe o perioada mai mare de un an.
Stocurile firmelor de distributie, ale producatorilor si angrosistilor au urcat cu 0,6% in februarie, dupa ce in ianuarie crescusera deja cu 0,3%, au indicat rapoartele Departamentului de Comert al SUA.
Cel mai mare producator de automobile din lume, grupul General Motors a informat ca vanzarile sale de vehicule din Statele Unite au scazut cu 19% in februarie, intrucat ofertele sale generoase nu au reusit sa stimuleze cererea din cauza temerilor legate de razboi, a cresterii somajului si a deteriorarii increderii consumatorilor. Stocurile de autovehicule au urcat cel mai mult, cu 1,8%.

Bush, de la razboi la impozite
Presedintele Bush nu are mult timp la dispozitie sa-si savureze victoria din Irak pentru ca este nevoit sa-si indrepte atentia catre problemele economice ale Statelor Unite. Un al doilea mandat in fruntea SUA depinde intr-o masura mai mare de prosperitatea americanilor decat de victoria din Irak.
Presedintele Bush a tinut ieri un discurs in care a subliniat importanta pachetului sau de reduceri fiscale de 726 de miliarde de dolari pe parcursul a zece ani, care nu a fost aprobat decat la jumatate de valoare de Congresul Statelor Unite.
In priumul sau discurs cu privire la economia americana dupa aproape doua luni de aparitii legate de razboi, Bush a  facut apel la reduceri fiscale prin care sa alimenteze cresterea economica si crearea de noi locuri de munca.
G.W. Bush si consilierii sai strategici sunt constienti de destinul politic nefast al tatalui lui Bush, care a reputat o victorie rapida si fara multe victime in Irak, dupa care a fost invins in campania de realegere, doi ani mai tarziu.
Victoria din Irak a avut un efect foarte bun asupra imaginii interne a presedintelui Bush. Insa, dincolo de acest succes, sondajele arata ca populatia americana se indoieste de eficienta cu care administratia Bush gestioneaza economia. Un procent de 46% din populatie sunt in dezacord cu politicile economice ale lui Bush, in timp ce 44% in aproba.

Companiile franceze se resimt
Presedintele federatiei patronale Medef din Franta, Ernest Antoine Seilliere, a declarat ieri ca sectorul corporatist autohton este afectat de divergentele politice dintre guvernul de la Paris si administratia americana cu privire la razboiul din Irak.
"Cateva companii resimt acum consecintele divergentelor de opinie care au aparut pe fondul problemei irakiene. Si acest lucru este regretabil, din moment ce aspectele economice si interesele firmelor noastre nu au avut nici o legatura cu strategia diplomatica adoptata in ultimele luni de guvernul de la Paris", a aratat Seilliere.
Presedintele francez Jacques Chirac a fost unul dintre principalii oponenti ai campaniei militare americane din Irak. In acest context, sustinatorii politicii de la Washington au cerut boicotarea firmelor franceze. Mai mult, companiile din aceasta tara si-au exprimat temerea ca nu vor avea acces la contractele de reconstructie din Irak.
Seilliere a apreciat ca incheierea razboiului din Irak nu inseamna si redresarea iminenta a economiei din Franta. El a anticipat ca a doua economie din Europa va creste cu numai un procent, in acest an.
Estimarile sale au loc la o zi dupa ce ministrul francez al Finantelor Francis Mer a anuntat ca incertitudinea economica determinata de situatia din Irak s-a diminuat, el exprimandu-si speranta ca Franta va reveni la ritmul anual de crestere de 2-2,5%.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO