Business Internaţional

Trump ar putea pregăti o acţiune de amploare împotriva Amazon

Trump ar putea pregăti o acţiune de amploare împotriva...

Autor: Catalina Apostoiu

02.04.2018, 00:05 826

Atacul lansat de preşedintele american Donald Trump asupra gigantului Amazon a luat o nouă turnură recent după ce acesta a acuzat retailerul online că erodează afacerile serviciilor poştale americane.

Acest lucru nu este de fapt adevărat, scrie Bloomberg. De la semnarea de către cele două părţi a unui acord de referinţă în 2013 pentru extinderea relaţiei de business şi livrarea de pachete în zilele de duminică, veniturile Poştei americane au crescut, pierderile au scăzut, iar segmentul de livrare reprezintă aproape singurul segment de creştere al agenţiei.

Aceasta are probleme mai mari, cum ar fi obligaţia anuală a acesteia de a pune deoparte bani pentru a acoperi costurile legate de asigurările de sănătate pentru viitorii pensionari. Acestea aduc pierderi de miliarde.

Agenţia a declarat că de fapt generează profit din acordul încheiat cu Amazon.

Veniturile din sectorul comerţului electronic oferă „susţinere vitală pentru ca noi să putem plăti pentru reţeaua şi infrastructura care ne permit să ne respectăm obligaţia de serviciu universal“, a declarat David Parten­heimer, purtător de cuvânt al agenţiei.  Amazon şi-a reclădit reţeaua de livrări în jurul agenţiei cu câţiva ani în urmă. Compania operează „centre de sortare“ complementare depozitelor şi orga­nizează pachetele pe coduri poştale înainte de a le trimite către oficiile poştale pentru livrarea finală.

Amazon ar avea mult mai multe probleme decât agenţia dacă parteneriatul dintre cele două ar lua sfârşit.

La sfârşitul anului 2011, când s-a propus eliminarea a 100.000 de angajaţi ai Poştei şi închiderea a mii de oficii poştale, acţiunile EBay au scăzut cu peste 6%. Acordul cu Amazon a fost încheiat la scurt timp după aceea, iar reducerile radicale au fost evitate, iar aceasta nu a fost probabil o coincidenţă.

Poate că acesta este obiectivul lui Trump. Punerea la punct a unui caz antitrust împotriva Amazon, o idee lansată de preşedinte, reprezintă o încercare dificilă.

O reînnoire a contractului pe cinci ani încheiat de Amazon cu serviciile poştale ar putea fi propusă. Punând capăt relaţiei dintre cele două părţi, lui Trump i-ar fi mai uşor să atace #AmazonWashingtonPost, după cum acesta numeşte compania. 

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO