Business Internaţional

Trump are un mesaj pentru restul lumii: Nu am terminat cu războaiele comerciale

Trump are un mesaj pentru restul lumii: Nu am terminat cu...

Autor: Catalina Apostoiu

11.04.2019, 00:05 358
Preşedintele american Donald Trump transmite un me­saj clar strategilor economici care se reunesc în Washington pentru reuniunile de primăvară ale Fondului Mo­netar Internaţional şi Băncii Mondiale: Nu am terminat cu războaiele comerciale, iar economia mondială în curs de înce­tinire va trebui pur şi simplu să le facă faţă, scrie Bloomberg.

Cu ultima ameninţare de a impune tarife pe importuri de 11 mld. $ din UE, Trump a reamintit foarte clar că, în timp ce în cazul Chinei se apropie de un acord pentru încheierea războiului tarifelor, are alte relaţii pe care este nerăbdător să le rescrie.

Acesta nu este un semn încurajator pentru creşterea mondială, FMI-ul şi alţii indicând faptul că nesiguranţa creată de atacul lui Trump la adresa sistemului comercial mondial erodează investiţiile şi încrederea companiilor.

Dacă se vor materializa, noile tarife vor veni ca reacţie la ceea ce SUA consideră de multă vreme drept subvenţii ilegale acordate Airbus şi vor pune capăt luptei de 14 ani între Boeing şi rivalul său european la Organizaţia Mondială a Comerţului. Important este că Statele Unite au declarat că vor aştepta ca OMC să emită o decizie în vară privitoare la nivelul permis al represaliilor.

Aceasta este o veste bună pentru OMC şi sistemul general pe care Trump a ameninţat adesea că-l va arunca în aer.

Trump are însă probleme mai profunde cu UE, şi acesta este riscul care atârnă asupra eocnomiei mondiale. Cele două părţi au menţinut un armistiţiu fragil din iulie, când Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, şi Trump au convenit să lanseze negocieri privitoare la reducerea tarifelor industriale.

Negocierile n-au fost însă lansate cu adevărat. În plus, Trump va avea de luat o decizie în mai cu privire la direcţia pe care o va lua cu privire la tarifele auto, deşi oficialii de la Casa Albă le-au transmis în mod repetat omologilor lor europeni că există şanse mari ca acestea să fie amânate.

UE nu este singura care se află în bătaia puştii americanilor, bineînţeles.

Oficialii americani şi cei chinezi îşi continuă negocierile pentru încheierea unui acord luna viitoare. Săptămâna viitoare, o delegaţie japoneză va sosi în Washington pentru a lansa negocieri privind un acord bilateral cu SUA.

Canada şi Mexicul exercită în continuare presiuni asupra SUA în sensul eliminării tarifelor pe oţel şi aluminiu ce le-au fost impuse. India ameninţă de asemenea cu tarife pe merele şi alte produse americane ca reacţie la ameninţarea lui Trump de a scoate ţara dintr-o schemă comercială preferenţială pentru ţările aflate în dezvoltare.

„Suntem în aceeaşi lume a tarifelor ca anul trecut. Întrebarea este în ce punct va exploda totul, în ce punct vor spune ţările că le-a ajuns?“ spune Wendy Cutler, fost negociator comercial american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO