Business Internaţional

Tsipras: Nu există şanse în privinţa redeschiderii rutei balcanice

Tsipras: Nu există şanse în privinţa redeschiderii...

Autor: Roxana Maciuca

15.03.2016, 13:24 185

"Măsurile unilaterale în cazul ţărilor de pe ruta balcanică nu au fost luate în mod întâmplător şi credem că nu există şanse ca responsabilii care au dispus închiderea rutei să o redeschidă", a declarat Tsipras, referindu-se la decizia Uniunii Europene de a închide ruta balcanică, luată în cadrul summitului cu Turcia de săptămâna trecută.

Macedonia şi-a închis miercurea trecută graniţele pentru extracomunitari în încercarea de a descuraja traversarea ilegală a frontierelor şi a reduce numărul de extracomunitari din Europa. De asemenea, tot săptămâna tercută, Slovenia a anunţat introducerea de noi restricţii privind accesul imigranţilor pe teritoriul său, astfel că nu mai permite decât celor cu paşapoarte valabile să intre în ţară. Măsuri similare au adoptat şi Croaţia şi Serbia, state balcanice tranzitate de imigranţi pentru a ajunge în ţări cu stabilitate economică mai mare ca Germania sau Suedia.

Tsipras a solicitat imigranţilor "să abandoneze eforturile insistente" de a rămâne în punctul de frontieră Idomeni de la graniţa greco-macedoneană, pentru că îşi pun vieţile în pericol din cauza condiţiilor precare în care stau, îndemnându-i să accepte să fie transportaţi în centre de primire din Grecia.

"Îi îndemnăm să se deplaseze către centrele de primire instalate de guvernul grec pentru ei, să locuiască în condiţii umane şi vom colabora la accelerarea transferului lor legal în Europa", a insistat premierul grec.

Peste 14.000 de imigranţi clandestini sunt blocaţi la graniţa greco-macedoneană, în punctul de frontieră Idomeni din nordul Greciei, după ce Macedonia şi-a închis miercuri graniţele pentru extracomunitari în baza deciziei luate de UE în cadrul summitului cu Turcia.

Luni, peste 2.000 de imigranţi au traversat ilegal frontiera greco-macedoneană, iar 1.500 au fost trimişi înapoi în Grecia, a anunţat marţi poliţia macedoneană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO