Business Internaţional

Tsipras trebuie să pună pe picioare o ţară care a pierdut 25% din PIB

Tsipras trebuie să pună pe picioare o ţară care a...

Autor: Maria Tufan

22.09.2015, 00:04 411

Recapitalizarea bănicilor este măsura urgentă pe care trebuie să o adopte guvernul lui Alexis Tsipras, victorios în alegerile anticipate de duminică. Nu în ultimul rând însă, aducerea pe linia de plutire a unei ţări care a pierdut în îndelungata criză 25% din PIB este sfidarea supremă a unui guvern constrâns să respecte şi regulile aspre ale austerităţii, aşa cum singur s-a angajat când a semnat acordul de salvare cu creditorii.

Noul acord de salvare convenit de Grecia cu creditorii, în valoare de 86 mld. dolari, prevede ca Parla­mentul elen să aprobe planul de recapitalizare a băncilor până pe 15 octombrie, astfel încât legislaţia să fie corelată cu opera­ţiunile Fondului Elen de Stabilitate Financiară (HFSF) şi cu noua directivă europeană referitoare la întărirea băncilor. Uniunea Europeană l-a felicitat ieri pe Alexis Tsipras pentru victoria partidului său de stânga, însă a adăugat că „nu mai e timp de pierdut“ când vine vorba de implemen­tarea noilor reforme. „Comisia îl felicită pe Alexis Tspiras pentru victoria obţi­nută“, a declarat Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. „Însă noul guvern va trebui acum să se ocupe de acele reforme. Este foarte multă muncă de făcut şi niciun pic de timp de pierdut.“ Guvernul interimar elen a înfiinţat, în ultimele săptămâni, un organism special cu participarea Ministe­rului de Finanţe, a Băncii Greciei, dar şi a HFSF cu ajutorul căruia să se poată concepe un plan de opţiuni pentru recapitalizarea instituţiilor financiare şi să se poată lua decizii la timp.

Potrivit programului, calitatea portofoliilor de credite ale băncilor trebuie evaluată până la 30 septembrie, iar pentru a determina necesarul de capital al fiecărei bănci, la începutul lunii octombrie vor fi efectuate teste de stres. Surse bancare au declarat că testele de stres vor fi publicate la sfârşitul lunii octombrie, băncile având apoi la dispoziţie câteva săptămâni pentru a analiza interesul investitorilor străini de a participa la majorările de capital.

În prezent, o estimare a necesarului de capital pentru fiecare bancă este dificil de realizat, o mare parte din acesta urmând a fi stabilit prin estimările macroeconomice utilizate de Banca Centrală Europeană (BCE). Cu toate acestea, creditorii Greciei insistă pentru o recapitalizare semnificativă, care să ofere băncilor o protecţie decisivă şi flexibilitate pentru managementul creditelor neperformante. La polul opus însă, investitorii pun presiuni pentru ca recapitalizarea să nu conducă la o diluare semnificativă a acţiunilor actuale.

În România sunt active patru bănci elene, acestea cumulând aproximativ 12% din activele sistemului bancar. Astfel, Eurobank controlază Bancpost, National Bank of Greeece deţine Banca Românească, în timp ce Alpha Bank şi Piraeus Bank sunt prezente sub brand propriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO