Business Internaţional

Turbulenţele bancare din SUA probabil că nu vor opri BCE de la o majorare puternică a dobânzilor, dar calea viitoare a băncii e învăluită în nesiguranţă

Turbulenţele bancare din SUA probabil că nu vor opri...

Autor: Catalina Apostoiu

16.03.2023, 00:05 346

Strategii Băncii Centrale Euro­pene înclinau ieri în continuare către o majorare cu 50 de puncte bază a do­bânzii de referinţă, în pofida pro­blemelor cu care se confruntă secto­rul bancar, în condiţiile în care aceş­tia se aşteaptă ca inflaţia să rămână prea ridicată în anii următori, declara o sursă pentru Reuters.

Investitorii începuseră să pună sub semnul întrebării angajamentul BCE faţă de o nouă majorare însem­nată a dobânzilor în această săptămâ­nă după ce prăbuşirea SVB din SUA a trimis unde de şoc pe pieţele finan­ciare ale întregii lumi.

Însă sursa, care este apropiată de consiliul guvernator al băncii, a de­cla­rat că BCE nu-şi va abandona pro­­ba­bil planul de majorare a dobânzilor cu 50 de puncte bază pe 16 martie, plan anunţat şi reiterat de câteva ori de preşedinţa Christine Lagarde şi colegii săi, pentru că acest lucru ar afecta credibilitatea băncii.

Noile proiecţii de inflaţie pentru următorii doi ani vor fi mai reduse de­cât în decembrie, însă creşterea pre­ţurilor este în continuare aştepta­tă să se situeze cu mult peste ţinta de 2% a băncii în 2024 şi uşor peste a­ceasta în 2025.

În plus, estimările privind inflaţia de bază ar urma să fie revizuite în sus, încurajând apelurile pentru noi majorări de dobânzi în cadrul consi­liului guvernator, a adăugat sursa citată.

Totuşi, strategii care tot ple­dează pentru o prudenţă sporită în majora­rea costurilor de finanţare şi averti­zează cu privire la riscul instabilităţii financiare s-au simţit răzbunaţi de turbulenţele recente de pe pieţe, po­tri­vit sursei. Aceştia vor face probabil presiuni împotriva unui angajament de continuare a majorărilor de do­bânzi, spunând în schimb că orice nouă decizie va depinde de date.

Pieţele pariau ieri pe 85% şanse ca BCE să majoreze dobânzile cu 50 de puncte bază la 3,0% astăzi, unele bănci, ca Deutsche Bank, previzio­nând o majorare mai mică sau niciuna.

Observatorii BCE monitorizează o lipsă de unitate în cadrul băncii când vine vorba de vârful dobânzii de referinţă, notează CNBC.

„Credem că nu va exista un consens în cadrul BCE privind asumarea unui angajament clar pentru o nouă majorare de 50 de puncte bază în mai, având în vedere diviziunile vizibile dintre membrii consiliului guvernator cu privire la paşii următori“, arată Paul Hollingsworth, economist la BNP Paribas.

Comentariile recente ale membrilor consiliului sugerează divergenţe semnificative cu privire la amploarea şi ritmul viitorilor paşi de înăsprire a politicii monetare, adaugă acesta.

În prezent, cu marile bănci centrale ale lumii evaluând cât de sus să împingă dobânzile pentru a readuce inflaţia la ţintă, există o dezbatere în creştere privitoare la cât de sănătoasă este menţinerea ţintei de inflaţie la 2%.

Oficialii din Noua Zeelandă, sub presiune politică pentru diminuarea inflaţiei ridicate din anii ’80, au fost cei care au implementat pentru prima dată ţinta de 2%.

Oficialii Fed, BCE şi BoE nu sunt dispuşi să modifice ţinta de inflaţie, o astfel de mişcare putându-le eroda credibilitatea, însă o serie de economişti pledează pentru luarea în considerare a unei majorări a acestei ţinte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO