Business Internaţional

Turbulentele si incertitudinea din sectorul bancar modifica metoda de calcul a Libor

15.05.2008, 20:15 22

Libor, rata de referinta a dobanzii pentru derivate de credit si credite ipotecare acordate unui numar de 6 milioane de proprietari de locuinte din Statele Unite in valoare de
62 mld. dolari (40 mld. euro), ar putea suferi cele mai dramatice schimbari din ultimul deceniu in conditiile in care legislatorii pun la indoiala acuratetea datelor transmise de banci cu privire la costurile de finantare, scrie Bloomberg.
Pentru prima data din 1998, British Bankers' Association (BBA) ia in considerare posibi-litatea modificarii modului in care calculeaza rata dobanzii de pe piata interbancara londoneza, conform directorului executiv Angela Knight. "Libor va fi revizuita", a declarat Knight. Desi a refuzat sa dea amanunte, BBA va anunta schimbarile pe 30 mai, a declarat aceasta.
BBA calculeaza rata Libor pe baza datelor pe care le primeste de la 16 banci in fiecare zi cu privire la ratele pe care acestea le platesc pentru imprumuturile in dolari, lire sterline, euro si alte opt monede. Asociatia este supusa unor presiuni de a demonstra acuratetea datelor, dupa ce investitorii s-au plans ca institutiile financiare nu spun adevarul dupa ce prabusirea sectorului creditelor ipotecare subprime cu noua luni in urma a contaminat pietele de credit si a impins in sus costurile de finantare.
In timp ce BBA a stabilit rata Libor la imprumuturile in dolari pe o luna la 2,72% pe 7 aprilie, banca centrala americana a declarat catre sfarsitul aceleiasi zile ca bancile au platit o dobanda de 2,82% pentru imprumuturile securizate.
"Cifrele raportate de banci catre BBA nu au fost corecte", a declarat Tim Bond, din cadrul Barclays Capital din Londra. "Asa au fost tot timpul. BBA incearca sa faca cercetari si din acest motiv bancile au inceput sa raporteze date corecte".
Ratele Libor au urcat dupa ce BBA a declarat pe 16 aprilie ca orice banca despre care se afla ca transmite date incorecte va fi exclusa. Costul finantarii in dolari pe trei luni a crescut cu 18 puncte baza pana la 2,91% in urmatoarele doua zile, cea mai pronuntata crestere inregistrata de la declansarea crizei pietelor de credit in luna august a anului trecut.
Costul finantarii in dolari pe trei luni ar trebui sa fie cu 30 de puncte baza, sau 0,30%, mai ridicat decat rata actuala, se arata intr-un raport publicat de Citigroup luna trecuta. Bancile declara costuri de finantare mai reduse de teama sa nu fie percepute ca fiind slabite de turbulentele de pe pietele de credit care au generat bancilor pierderi record de 323 de miliarde de dolari (209 mld. euro), a declarat Peter Hahn, din cadrul Cass Business School cu sediul in Londra.
BBA si-a accelerat revizuirea anuala a Libor pentru a determina daca rata este calculata corect, daca reflecta "piete dificile" sau "ofera raspunsul corect, acesta fiind totusi unul pe care oamenii nu vor sa-l auda", a declarat Knight. "Am vazut un numar de recomandari si propuneri".
Grupul bancar, care reprezinta Citigroup, HSBC Holdings si 14 alti creditori, le cere membrelor in fiecare dimineata sa declare cat le-ar costa sa imprumute una de la cealalta pe 15 perioade diferite, de la o zi la un an.
Banca Reglementelor Internationale arata intr-un raport din martie ca unii creditori manipuleaza ratele.
In urma crizei de pe pietele de credit, banca centrala americana a redus ratele dobanzii de sapte ori, a creat trei facilitati de creditare pentru a ajuta bancile si firmele de servicii financiare sa obtina finantare si a sprijinit preluarea Bear Stearns, aflata in pragul falimentului.
In total, banca centrala a pus la dispozitia creditorilor peste 600 de miliarde de dolari si a permis firmelor de pe Wall Street sa se imprumute la aceeasi rata perceputa bancilor comerciale. Presedintele Fed Ben S. Bernanke a oferit finantare de 29 de miliarde de dolari pentru a sprijini preluarea Bear Stearns de catre JP Morgan Chase in luna martie.
Reprezentantii bancilor au refuzat sa precizeze ce recomandari fac in sensul schimbarii Libor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO