Business Internaţional

Turcia a cerut României suplimentarea echipei de căutare-salvare: alţi 57 de salvatori trimişi

Turcia a cerut României suplimentarea echipei de...

Autor: Mediafax

08.02.2023, 17:01 121

Turcia a cerut României suplimentarea echipei de căutare-salvare, astfel că miercuri încă 57 de salvatori merg spre zona calamitată în urma cutremurelor. Lor li se adaugă doi medici, doi asistenţişi voluntarii de la Grupul Câinilor Utilitari.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, le-a spus celor care pleacă să sprijine la căutarea şi salvarea persoanelor prinse sub dărâmături în Turcia să se protejeze tot timpul.

„Aveţi cu voi colegi voluntari care vin de la ONG-uri, de la Salvamont, care au câini antrenaţi pentru această activitate şi avem colegii medici şi asistenţi de la SMURD cu care aţi mai lucrat şi care o să vă asigure vouă sprijinul, dar sunt foarte importanţi şi când lucraţi pe persoane care sunt blocate şi care trebuie asistate în momentul în care sunt scoase. Nu e o misiune uşoară, e o misiune grea. Echipamentele de protecţie sunt obligatorii pentru toţi. Atenţie la cap, atenţie la orice când lucraţi, să fiţi cât mai bine protejaţi. Când vă întoarceţi, să fiţi tot aşa, în forma asta”, le-a spus Arafat salvatorilor care pleacă în Turcia.

Potrivit şefului DSU, a fost o solicitare din partea Turciei de suplimentaare a forţelor, oficialii români fiind contactaţi chiar de ambasadorul desemnat pentru România care a explicat situaţia din ţara sa. Astfel, prim-ministrul Nicolae Ciucă a decis convocarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a luat decizia de marţi noaptea de mobilizare a celei de-a doua echipe pentru a merge în Turcia.

„În cursul nopţii, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, ISU Bucureşti, colegii de la SMURD Bucureşti au pregătit totul, cu ce pleacă, au fot solicitate în primă fază un avion NATO şi în a doua fază am solicitat şi al doilea. Avem două avioane SPARTAN care sunt şi ele pregătite să plece. La acest moment, avioanele cu personalul - pentru că sunt mai lente - vor ajunge în cam două ore şi jumătate la Adana, urmând să decoleze primul C17, apoi al doilea C17, de data asta cu utilajele. Pentru a fi mai uşoară intervenţia, de data asta am decis să trimitem şi maşini pentru a fi echipa mai mobilă, mai puţin o povară pe autorităţile turce şi mai mult independentă pentru a face eu treabă. Suntem contracronometru, trebuie să facem cât mai mult în această fază deja sunt din partea UE 5.000 de salvatori aproximativ şi 200 de câini acolo. Noi mai trimitem acum acolo 57 de persoane care sunt salvatori de la ISU BIF, plus doi medici, doi asistenţi de la SMURD Bucureşti, plus voliuntari de la Grupul Câinilor Utilitari careu au venit inclusiv din Caransebeş ca să participe la această misiune”, a declarat Raed Arafat.

România a trimis de luni o echipă RO-USAR, personal specializat de intervenţie în situaţii de criză din cadrul IGSU, în Turcia, ţara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută, potrivit unei decizii CNSU.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO