Business Internaţional

Turcia ameninţă companiile care colaborează cu Ciprul în proiecte de gaze naturale

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

29.03.2013, 00:04 1692

Turcia, un stat care nu recunoaşte independenţa Ciprului, încearcă să pună presiuni şi mai mari pe statul insular aflat în pragul falimentului luând măsuri contra grupurilor energetice care colaborează cu guvernul de la Nicosia în proiecte de gaze naturale, scrie Financial Times.

Ministrul turc al energiei Taner Yildiz (foto) a anunţat că grupului italian Eni i se va interzice accesul la proiectele actuale şi viitoare ale Turciei dacă va da curs licenţei obţinute în ianuarie de a explora rezervele de gaze naturale din apele de coastă cipriote.

Turcia a invadat în 1974 insula pentru a impiedica unirea naţiunii cu Grecia şi nu are relaţii diplomatice cu guvernul Ciprului grecesc din sudul insulei.

„Am decis să nu lucrăm cu Eni în Turcia, înclusiv să le suspendăm proiectele curente”, a spus Yildiz. Eni, care are activităţi limitate în Turcia, şi-a anunţat speranţa că va putea ajunge la un acord cu Ankara „în schimbul relaţiilor noastre bune”.

Reacţia Turciei vine în condiţiile în care Ciprul încearcă să fructifice financiar depozite offshore mari de gaze naturale şi caută surse de creşetere economică alternative sectorului bancar îngenuncheat de criză.

Ankara argumentează că guvernului cipriot nu i-ar trebui permis să aloce resurse care aparţin comunităţii greceşti, cât şi celei turce de pe insulă. Ideea Turciei nu este agreată nici de SUA şi nici de UE.

Turcia este singurul stat care recunoaşte autointitulata Republică Turcă din nordul insulei, a cărei economie o sprijină.

Unii oficiali turci spun că Nicosia va fi forţată să se apropie de Turcia, deoarece această ţara este cea mai accesibilă piaţă pentru gazele naturale pe care vrea să le vândă.

Mulţi oficiali turci subliniază evenimentele din 2004, când populaţia din partea grecească a Ciprului a votat contra unui plan al ONU de a reuni naţiunile de pe insulă şi când o propunere de a permite comerţul direct între ciprioţii turci şi UE nu a avut succes.

Antagonismul continuu dintre Ankara şi Nicosia are legătură şi cu aspiraţiile Turciei de a deveni membru al UE, multe dintre negocieri fiind blocate de refuzul Turciei de a-şi deschide porturile pentru navele cipriote.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO