Business Internaţional

Turcia anunţă că ar putea coopera cu firme străine pentru deschiderea câmpului gazeifer descoperit la Marea Neagră. Factura importurilor de gaze naturale a Turciei, de 12 mld dolari anual, este aşteptată să scadă cu aproximativ 30%, echivalentul a 3-4%, cu producţia anuală de la câmpul nou descoperit

Turcia anunţă că ar putea coopera cu firme străine...

Autor: Catalina Apostoiu

26.10.2020, 00:04 125

Ministrul turc al energiei Fatih Donmez a anunţat că Turcia va opera singură câmpul gazeifer descoperit recent în Marea Neagră, dar că ar putea coopera cu firme străine din punct de vedere al activităţii şi echipamentelor, relatează Hurriyet Daily News.

Însă relaţiile Turciei cu companiile petroliere străine sunt marcate de tensiuni, Turcia utilizându-şi navele de război pentru a interveni în activităţi de explorare de gaze desfăşurate de acestea.

În 2018, de exemplu, vasele turceşti au blocat o navă contractată de compania petrolieră italiană Eni care se apropia de un site de lucru din interiorul zonei economice exclusive a Ciprului, potrivit Washington Post.

O altă navă, Yavuz, supervizează activitatea dintr-o zonă denumită blocul 7, în care atât Turcia, cât şi Cipru pretind că au drepturi de foraj. Ciprul are un acord cu Eni şi compania franceză Total, cât şi cu Exxon Mobil, pentru activităţi de explorare pentru petrol şi gaze în zona respectivă.

Comentariile ministrului turc vin după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan anunţa pe 17 octombrie că Turcia şi-a majorat estimările privind câmpul recent descoperit la 405 miliarde de metri cubi după descoperirea a încă 85 miliarde de metri cubi.

„Rezervele descoperite în Marea Neagră reprezintă cea mai amplă resursă de hidrocarburi de până acum a ţării noastre“, a adăugat preşedintele turc.

Descoperirea ar putea acoperi 100% consumul de gaze naturale al unui număr de 14 milioane de gospodării turceşti timp de aproximativ 25 de ani, potrivit Hurriyet Daily News.

Având în vedere consumul anual de gaze al Turciei, de aproximativ 45 miliarde de metri cubi, rezervele totale sunt estimate a acoperi nevoia totală de gaze a ţării timp de aproximativ opt ani.

Turcia, dependentă masiv de resurse externe de energie, explorează rezervele de hidrocarnuri din Marea Neagră şi Mediterana de la începutul anilor 2010. Ţara şi-a accelerat activităţile de explorare după ce a achiziţionat trei nave de foraj în cadrul unei noi politici energetice lansate în 2017.

Factura importurior de gaze naturale a Turciei, de 12 mld $ anual, este aşteptată să scadă cu aproximativ 30%, echivalentul a 3-4%, cu producţia anuală de la câmpul nou descoperit.

Palzor Shenga, analist la centrul de cercetare Rystad Energy din Norvegia, estimează că cererea de gaze naturale a Turciei va creşte la 59 miliarde de metri cubi până în 2030 şi 71 miliarde de metri cubi până în 2040. ìPrin urmare, dacă turcii vor putea obţine volumele declarate, se va modifica dinamica mixulul energetic, iar Turcia va avansa în ambiţia de a atinge autosuficienţaî.

Există totuşi un grad semnificativ de scepticism cu privire la noua descoperire a Turciei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO