Business Internaţional

Turcia avertizează Grecia privind extinderea apelor teritoriale

Turcia avertizează Grecia privind extinderea apelor...

Autor: Mihai Călin

30.08.2020, 11:19 134

Ministrul turc de externe a avertizat Grecia cu privire la extinderea apelor sale teritoriale în Marea Ionică de la 6 la 12 mile marine.„Acest lucru ar putea cauza război", a declarat Mevlut Cavusoglu pentru canalul de ştiri A Haber.

„Nu o pot extinde până la 12 mile. Decizia luată de Adunarea noastră cu ani în urmă este valabilă. Acest lucru ar putea cauza război”, a declarat Mevlut Cavusoglu pentru canalul de ştiri A Haber.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că guvernul intenţionează să depună un proiect de lege pentru extinderea apelor teritoriale ale Greciei în Marea Ionică, a anunţat cotidianul grec Ekathimerini.

În viitor, Grecia ar putea extinde şi apele teritoriale în alte zone maritime, a adăugat el.

Referindu-se la sprijinul Franţei pentru Grecia în estul Mediteranei, Cavusoglu a spus că Franţa joacă pentru conducerea Europei. „Franţa vrea să creeze o forţă de securitate a UE împotriva NATO. NATO este unul dintre obiectivele actualei escaladări”.

Grecia a încheiat anterior acorduri cu Egiptul, Israelul şi Ciprul grec. Acestea sunt mişcări politice împotriva Turciei, dar nu sunt fezabile, a menţionat Cavusoglu despre recentul acord maritim dintre Grecia şi Egipt.

„Acesta este platoul nostru continental, iar aprobarea ambelor state nu ar schimba prea mult pentru noi”, a adăugat el.

Grecia a contestat explorarea energetică actuală a Turciei în estul Mediteranei.

Turcia - ţara cu cea mai lungă coastă de pe Marea Mediterană - a trimis nave de foraj pentru explorarea energiei pe platforma continentală, spunând că Turcia şi Republica Turcă a Ciprului de Nord (TRNC) au drepturi în regiune.

Dialogul pentru partajarea echitabilă a acestor resurse va fi un câştig pentru toate părţile, spun oficialii turci.

De asemenea, Turcia a criticat Atena pentru că a solicitat sprijinul UE pentru blocarea explorării energetice legitime a Ankarei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO