Business Internaţional

Turcia cere o reuniune a NATO în legătură cu avionul turc doborât de Siria

Turcia cere o reuniune a NATO după incidentul de vineri

Foto: Shutterstock

Autor: Mediafax

24.06.2012, 14:33 406

Turcia a cerut duminică o reuniune urgentă a NATO după ce unul dintre avioanele sale de vânătoare a fost doborât vineri de Siria în Marea Mediterană, a declarat o sursă diplomatică turcă pentru AFP.

Turcia a invocat articolul 4 din tratatul fondator al NATO care prevede că ţările membre pot aduce o problemă în atenţia Consiliului Alianţei Nord-Atlantice şi o pot dezbate cu aliaţii, a subliniat această sursă sub acoperirea anonimatului, adăugând că reuniunea este prevăzută pentru marţi.

Acest articol stipulează că "părţile se vor consulta de ficeare dată dacă, după părerea uneia dintre ele, integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea uneia dintre părţi este ameninţată".

Turcia a acuzat duminică Siria că a doborât unul dintre avioanele sale de vânătoare, care era dezarmat şi se afla în misiune de antrenament, în spaţiul aerian internaţional şi nu în spaţiul sirian, aşa cum a afirmat Damascul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO