Business Internaţional

Turcia: contul curent, pe excedent pentru a treia lună consecutiv, semn al reechilibrării economiei ţării

Turcia: contul curent, pe excedent pentru a treia lună...

Autor: Catalina Apostoiu

12.12.2018, 00:04 614

Contul curent al Turciei a înregistrat un excedent pentru a treia lună consecutiv, evidenţiind efectul prăbuşirii lirei asupra importurilor şi procesul de reechilibrare a economiei aflat în desfăşurare, scrie Financial Times.

În octombrie, excedentul de cont curent al ţării a atins 2,77 miliarde de dolari, peste nivelul de 2,55 mld. $ anticipat de economiştii chestionaţi de Reuters. Astfel, deficitul pe 12 luni a scăzut la 39,4 miliarde de dolari. În octombrie 2017, deficitul de cont curent se situa la 5,6 miliarde de dolari.

Ultima dată contul curent a fost pe deficit în august, când temerile că economia se supraîncălzeşte au generat o criză monetară în urma căreia lira turcească a pier­dut o treime din valoare în acest an. Contul curent pe deficit timp de trei ani înainte de criză a reprezentat un indicator cheie că creşterea economiei era finanţată cu fonduri străine.

Berat Albayrak, ministrul de finanţe turc, a declarat în această săptămână că se aşteaptă ca deficitul de cont curent să se diminueze la 36 miliarde de dolari până la sfârşitul acestui an, comparativ cu 47 mld. $ în 2017.

Scăderea preţurilor energiei la nivel mondial a ajutat Turcia, care îşi importă aproape în întregime petrolul şi gazele pe care le consumă, să-şi aducă sub control contul curent. Între timp, productivitatea industriei Turciei a crescut cu 0,57% în trimestrul III al acestui an în termeni anuali, a anunţat ministerul industriei şi tehnologiei turc, notează Hurriyet Daily News.

Potrivit datelor oficiale, indicele producţiei pe persoană angajată, ajustat calendaristic, a atins 110,62 în perioada iulie-septembrie 2018, comparativ cu 109,99 în perioada similară a anului trecut.

Ritmul de creştere a economiei Turciei a încetinit dramatic în trimestrul trei după ce criza monetară a alimentat un avans puternic al inflaţiei şi a erodat cererea de consum. Potrivit Financial Times.

Atenţia se va concentra acum pe şedinţa de politică monetară din această săptămână a băncii centrale a ţării. În pofida slăbiciunii economice, analiştii cred că strategii vor lăsa dobânzile neschimbate pentru că inflaţia se menţine peste 20%, iar guvernul ar putea relansa cheltuielile pe stimulente înaintea alegerilor municipal din martie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO