Business Internaţional

Turcia: cresc temerile că vine o criză monetară. Prăbuşirea lirei se simte pe stradă

Turcia: cresc temerile că vine o criză monetară....

Autor: Catalina Apostoiu

08.11.2020, 18:48 4084

„Totul este scump. Indiferent dacă vorbim de fructe, legume sau haine, toate sunt afectate de preţul monedei“.

Lira turcească s-a prăbuşit la cel mai scăzut nivel din istorie săptămâna trecută, sporind presiunile asupra băncii centrale a ţării pentru operarea unor majorări de dobânzi agresive. Temerile sunt în creştere că ar putea urma o criză monetară, scrie Deutsche Welle.

Banca centrală, a cărei următoare şedinţă de poli­tică monetară este pro­gra­mată pe 19 noiem­brie, se află în faţa unei dileme în ceea ce priveşte cel mai eficient instrument al său de politică monetară. Guver­na­torul acesteia, Murat Uysal, a declarat recent că banca poate lua toate măsurile necesare, „inclusiv în ceea ce priveşte dobânzile“, crescând aşteptările privitoare la o viitoare majorare.

Totuşi, ultimele comentarii venite din partea politicienilor limitează spaţiul de manevră al băncii centrale. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat în repetate rânduri ferm împotriva majorării dobânzilor. Potrivit acestuia, dobânzile ridicate duc la o inflaţie ridicată.

Ministrul turc al finanţelor şi ginerele lui Erdogan, Berat Albayrak, a arătat că „volatilitatea cursului valutar nu este peste aşteptări“ şi că o intervenţie nu este planificată în lipsa unei situaţii extraordinare.

Dobânzile ridicate ar afecta rata ocupării forţei de muncă, a spus acesta, adăugând că se aşteaptă ca lira să se stabilizeze.

Lira a atins o serie de minime record din august. Aceasta a pierdut peste 30% din valoare în acest an, în mare parte pe fondul temerilor privitoare la rezervele valutare în scădere şi tensiunile diplomatice.

Investitorii sunt îngrijoraţi în legătură cu riscul creşterii inflaţiei şi chiar al unei crize monetare. Banca centrală şi-a majorat estimarea de inflaţie pentru sfârşitul acestui an la 12,% la sfârşitul lunii octombrie, de la 8,9%.

Presiunile politice exercitate asupra băncii centrale înseamnă o probabilitate crescută ca aceasta să nu ia măsuri suficiente pentru a-i calm ape investitori. Experienţa din 2018 arată că această situaţie va declanşa scăderi şi mai abrupte ale lire şi posibil o nouă criză monetară, arată Jason Tuvey de la Capital Economics.

Valoarea pierdută de liră în acest an a făcut din aceasta cea mai slabă monedă din lume, potrivit Bloomberg. Deprecierea sa a împins în sus costul importurilor de care Turcia are nevoie pentru sectorul său manufacturier.

Iar problemele lirei se reflectă foarte clar pe străzile ţării, scrie Financial Times.

„Totul este scump“, spune Emine Sahin, în vârstă de 54 de ani, care-şi însoţeşte nepoţelul de doi ani. „Indiferent dacă vorbim de fructe, legume sau haine, toate sunt afectate de preţul monedei“.

Preţurile în creştere ale alimentelor au reprezentat unul dintre driverii inflaţiei, afectând puternic gospodăriile turceşti.

 

Lira nu mai are suflu

Lira a atins o serie de minime record din august. Aceasta a pierdut peste 30% din valoare în acest an, în mare parte pe fondul temerilor privitoare la rezervele valutare în scădere şi tensiunile diplomatice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO