Business Internaţional

Turcia critică decizia SUA de a retrage tarifele preferenţiale de import

Turcia critică decizia SUA de a retrage tarifele...

Autor: Bogdan Cojocaru

06.03.2019, 00:00 77

Ministrul turc al comerţului Ruhsar Pekcan a criticat intenţia SUA de opri sistemul de tarife preferenţiale aplicat Turciei, dar a promis că va face eforturi pentru ca obiectivele comerciale comune ale celor două ţări  să poată fi totuşi atinse, scrie Hurriyet Daily News.

Vara trecută, perspectiva unui conflict comercial între Turcia şi SUA a trimis lira turcească la pământ, ceea ce a dus la explozia inflaţiei într-o ţară dependentă de importuri şi fonduri externe. „Din nefericire, această decizie intră în conflict cu obiectivul comun de a creşte comerţul bilateral la 75 de miliarde de dolari, anunţat de ambele guverne“, a spus Pekcan. Ministrul a notat că SUA au importat din Turcia sub Sistemul Generalizat de Preferinţe bunuri în valoare de 20,9 miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului trecut.

SUA intenţionează să renunţe la sistemul de tarife preferenţiale aplicat Turciei şi Indiei şi destinat stimulării perspectivelor comerciale ale economiilor în curs de dezvoltare. Ministrul turc a remarcat că o astfel de decizie va afecta companiile mici şi mijlocii şi producătorii din SUA. Turcia a fost aleasă ca beneficiară a tarifelor preferenţiale în 1975. India este cel mai mare beneficiar al sistemului. Autorităţile americane au stabilit că Turcia şi India „nu se mai încadrează în criteriile de eligibilitate“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO