Business Internaţional

Turcia: în timp ce motorul economiei se gripează, Erdogan le promite turcilor gaze cum n-au mai avut niciodată

Turcia: în timp ce motorul economiei se gripează,...

Autor: Catalina Apostoiu

25.08.2020, 00:05 783

Turcia a anunţat că descoperirea majoră de gaze făcută în Marea Neagră va fi urmată probabil de alte descoperiri care vor schimba geopolitica comerţului cu energie în regiunea sa, scrie Bloomberg.

„Este doar începutul“, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, făcând referire la anunţul din weekend privind descoperirea în Marea Neagră a celui mai mare zăcământ de gaze naturale din istoria Turciei.

„Vom continua lucrările de explorare şi forare. Avem speranţe mari că acestea vor duce la descoperirea altor câmpuri în aceeaşi zonă“.

Firma de stat TPAO va continua activităţile de explorare offshore în apropiere de câmpul Sakarya de 320 miliarde metri cubi, unde oficialii văd un „potenţial mult mai mare“ pentru hidrocarburi, a anunţat Kalin.

Acesta a declarat că descoperirea recentă a dat impuls Turciei să caute noi resurse energetice pentru ca ţara să poată funcţiona mai mult decât ca un simplu consumator masiv. „Turcia va fi o ţară producătoare de energie. Este o nouă dimensiune, una extrem de semnificativă, care plasează Turcia la un nivel diferit din punctul de vedere al poziţiei strategice, relaţiilor, afacerilor regionale şi globale“.

Turcia, care este aproape în întregime dependentă de importuri pentru a-şi acoperi nevoile de energie, explorează după hidrocarburi în Marea Neagră şi Mediterana. În Mediterana de Est, operaţiunile sale au atras proteste din partea Greciei şi Ciprului.

Recent, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au declarat că nu vor accepta atacuri asupra suveranităţii statelor membre ale UE pe fondul escaladării tensiunilor între ţări care explorează după petrol şi gaze natural în estul Mediteranei.

Orice reducere a facturii Turciei privind importurile de energie, care s-a situat la 41 mld. $ anul trecut, nu numai că va întări finanţele guvernului, dar va ajuta şi la reducerea unui deficit de cont curent cronic care pune presiune pe liră, scrie Reuters.

Totuşi, două surse apropiate preşedintelui Erdogan au avertizat că lansarea producţiei de gaze ar putea dura între 7 şi 10 ani, costurile legate de investiţii fiind estimate la 2 mld.-3 mld. dolari.

Între timp, locomotiva exporturilor Turciei, industria auto, suferă în contextul pandemiei. Producţia de autovehicule a scăzut cu 27% în perioada ianuarie-iulie faţă de perioada similară a anului trecut, la 636.757 unităţi în contextul unui declin al exporturilor, notează Bloomberg.

Exporturile s-au redus cu 36% în perioada respectivă, în timp ce vânzările interne au crescut cu 60%. Datele evidenţiază impactul măsurilor guvernamentale de impulsionare a creşterii economice, ce includ oferirea de credite cu dobânzi reduse, pe termen lung, de către băncile de stat pentru înlesnirea finanţării de autovehicule produse local.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO