Business Internaţional

Turcia lui Erdogan ameninţă UE cu o nouă criză a refugiaţilor şi pune sub semnul îndoielii suveranitatea unor insule greceşti

Turcia lui Erdogan ameninţă UE cu o nouă criză a...

Autor: Ştefan Stan, Bogdan Cojocaru

25.12.2019, 09:00 1293

După ce şi-a iritat aliaţii europeni din NATO cu o ofensivă militară în Siria, preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a avertizat că ţara sa nu va putea face faţă “încă unui val de refugiaţi” din Siria.

Preşedintele a explicat că peste 80.000 de oameni au fugit din oraşul sirian Idlib către graniţa cu Turcia din cauza intensificării bombardamentelor siriene şi ruseşti, scrie EUobserver.

“Dacă violenţa îndreptată către populaţia oraşului Idlib nu încetează, numărul va creşte şi mai mult. În acest caz, Turcia nu va putea purta singură o povară de imigranţi aşa de grea”, a spus Erdogan. Provincia Idlib are o populaţie de trei milioane de oameni şi este ultima redută a rebelilor în revolta siriană contra preşedintelui Bashar al-Assad. Turcia adăposteşte 3,7 milioane de refugiaţi sirieni, cel mai mare număr din lume. În 2015, un milion de refugiaţi, după unele estimări, au trecut prin Turcia ajungând în Europa în cee ace a ajuns cunoscut ca fiind criza refugiaţilor. UE în frunte cu Germania au convenit cu guvernul de la Ankara un program prin care statele europene dau bani Turciei pentru ca aceasta să se îngrijească de refugiaţi pe teritoriul său. Erdogan vrea acum mai mulţi bani. Preşedintele turc a avertizat că s-ar putea produce o nouă criză a refugiaţilor în Europa, spunând că “efectele negative ale acestei presiuni ce ne apasă vor fi simţite şi în statele europene, în special în Grecia”. Erdogan nu a spus că ofensiva militară turcă din Siria a pus pe fugă zeci de mii de sirieni.

Turcia are mai multe de împărţit cu Grecia – problema Ciprului a rămas nerezolvată, iar Ankara vrea acces la resurse de energie din Marea Mediterană aflate pe teritorii recunoscute ca fiind ale Greciei şi Ciprului. Recent, Erdogan a pus sub semnul îndoielii suveranitatea anumitor insule greceşti din Marea Egee, readucând în actualitate o teorie din anii ’90 a aşa numitor “zone gri” din regiune. “Aceia care-şi fac planuri pentru insulele disputate din Egee ar trebui să ştie că zona nu este liberă”, a afirmat Erdogan. El a adăugat că este hotărât să protejeze drepturile economice ale Turciei. “Nu intenţionăm să pornim conflicte”, a mai spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO