Business Internaţional

Turcia se îndreaptă spre o criză valutară: Erdogan evocă „un sabotaj economic“ din partea duşmanilor regimului şi le cere oamenilor să se mobilizeze pentru a salva lira turcească

Turcia se îndreaptă spre o criză valutară: Erdogan...

Autor: Bogdan Cojocaru

07.12.2016, 00:05 2369
În timp ce lira turcească se prăbuşeşte, iar Turcia se îndepărtează de UE, preşedintele Recep Tayyip Erdogan vorbeşte de duşmani politici care vor să saboteze economia prin speculaţii pe pieţele financiare şi cheamă populaţia în sprijinul monedei.

În acelaşi timp, guvernul său promovează o campanie de dedolarizare a economiei în vreme ce băncile internaţionale să feresc să ajute cu împrumuturi băncile turceşti.

Erdogan le-a explicat zilele trecute oamenilor că inamicii săi politici încearcă să saboteze economia cu speculaţii la bursa de acţiuni, pe cursul valutar şi pe dobânzi după eşecul de a-l înlătura de la putere prin lovitura de stat din iulie, scrie Bloomberg.

În ultima lună lira turcească s-a devalorizat mai mult decât oricare altă monedă emergentă în afară de cea a Argentinei, chiar dacă Erdogan le-a cerut turcilor să-şi convertească economiile din valută în lire turceşti sau aur şi le-a promis continuarea luptei cu dobânzile mari.

„Cineva încearcă să îngenuncheze această ţară prin sabotaj economic pentru că n-a reuşit să facă acest lucru cu tancurile, cu tunurile şi cu avioane F-16 pe 15 iulie. Nu este un joc nou şi suntem obişnuiţi cu el. Mai ales în ultimii trei ani încearcă să folosească crizele economice ca instrumente“, a afirmat Erdogan la inaugurarea unui mall în Istanbul.

Erdogan caută să atragă poporul de partea sa în încercarea de a schimba forma de guvernare din sistem parlamentar în preşedinţie executivă, adică de a conferi mai multă putere funcţiei de preşedinte.

Fără a da nume, Erdogan a acuzat oameni de afaceri şi apropiaţi ai acestora că sprijină deschis speculaţiile de pe pieţe şi a explicat că aceia care fac cei mai mulţi bani nu sunt din economia reală, ci din sectorul finanţelor, adică personaje care folosesc banii lăsaţi în bănci de deponenţi.

Hamit Ozkok, preşedintele Ca­merei de Comerţ Aksaray, a fost ceva mai explicit şi a sugerat de unde vin inamicii guvernului.

„Europa şi America vor acum să facă prin economie ceea ce n-au reuşit cu tancurile, puştile şi avioanele pe 15 iulie prin lovitura de stat ratată“, a spus el.

În faţa atacurilor speculative, Erdogan încearcă să dedolarizeze economia cu ajutorul populaţiei, notează neweurope.eu. Campania preşedintelui are la bază conceptul de „patriotism economic“. Într-un discurs public, el le-a cerut săptămâna trecută din nou oamenilor şi instituţiilor să schimbe dolarii şi euro pe care-i au în lire turceşti. Cu altă ocazie, Erdogan a explicat că tranzacţiile denominate de obicei în dolari trebuie făcute în lire turceşti. Pentru da un exemplu, guvernul a anunţat că licitaţiile publice vor fi făcute în lire. Bursa de acţiuni de la Istanbul avansează şi ea în direcţia convertirii activelor cash în lire. Apelurile preşedintelui, preluate de miniştrii săi şi de ziarele naţionale, au avut efect. La casele de schimb au putut fi observate „cozi patriotice“.

Dolarul este „un virus care răspândeşte în lume criza din SUA“, a scris într-un ziar Cemil Ertem, consilier economic de top, precizând că introducerea unui sistem monetar bazat pe aur ar elibera Turcia „din capcana globală“.

Tot în vederea dedolarizării, înaintea unei întâlniri bilaterale de comerţ cu o delegaţie din Rusia, premierul turc Binali Yildirim a fost instruit să negocieze acordurile comerciale cu partenerii regionali „ Iran, China şi Rusia - în monede locale.

„Când cumpărăm ceva de la ei, vom folosi banii lor. Dacă ei cumpără ceva de la noi, vor folosi moneda noastră“, a spus Erdogan.

Până acum mobilizarea populaţiei prin vânzarea valutei nu pare să fi stăvilit prăbuşirea lirei, poate doar s-o fi încetinit. De altfel, deprecierea lirei face ca economiile transformate în monedă locală să-şi piardă din valoare pe zi ce trece, ceea ce ar putea descuraja oamenii.

Nici intervenţia băncii centrale printr-o majorare surpriză cu 25 de puncte de bază a dobânzii pentru împrumuturi overnight nu a reuşit să stopeze declinul lirei turceşti. Şansele sunt împotriva susţinătorilor lui Erdogan: băncile din diferite părţi ale lumii tranzacţionează în fiecare zi lire în valoare de 17 miliarde de dolari, volum care ar putea fi neutralizat dacă fiecare turc adult schimbă în fiecare zi peste 300 de dolari. Apoi, „trebuie să va amintiţi că 48% din aceşti oameni nu votează pentru Erdogan şi sunt speriaţi. Mulţi dintre ei ar prefera să-şi scoată banii din ţară“, după cum spune pentru Vocea Americii Atilla Yesilada, analist la Global Source Partners.

Unii analişti pun neîncrederea în lira turcească pe seama neîncrederii în guvernul lui Erdogan, care-şi consolidează puterea prin epurări politice, inclusiv în companii şi instituţii, a căror amploare a indignat Occidentul, şi pe seama slabiciunilor economiei, care încetineşte considerabil.

Între timp, băncile internaţionale se feresc de împrumuturile sindicalizate turceşti, potrivit Bloomberg. Astfel, numărul băncilor care participă la ofertele de credite sindicalizate a scăzut de fiecare dată când o bancă turcească a reînnoit una din facilităţile sale în al doilea semestru al acestui an.

„Băncile străine îşi îngustează canalele de credit pentru Turcia din cauza creşterii riscurilor de ţară, a deteriorării echilibrelor macro şi a aşteptării ca Fitch să retrogradeze ratingurile“, spune Cagdas Dogan, analist bancar la BGC Partners. În aceste condiţii, este de aşteptat ca apetitul pentru extinderea creditelor să se reducă. 

bogdan.cojocaru@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO