Business Internaţional

Turcia se laudă că vrea să intre în elita economiilor europene, dar se împiedică de liră

Turcia se laudă că vrea să intre în elita economiilor...

Autor: Luiza Chiroiu

30.04.2015, 00:04 829
Turcia îşi propune să devină una dintre primele trei economii din Europa până în 2023, a declarat ministrului turc al economiei Nihat Zeybekci. Însă politica de slăbire a lirei turceşti impusă de guvernul de la Ankara nu pare să genereze creşterea scontată.

„Această ţară va deveni una dintre primele zece economii ale lumii şi una dintre primele trei din Europa în 2023“, a afirmat Zeybekci, care a explicat că Turcia va depăşi în curând Italia şi Spania.

Deprecierea masivă a lirei turceşti nu a determinat accelerarea exporturilor prevăzută de guvern, ci a avut un efect nedorit, şi anume umflarea datoriei externe, ceea ce pune în pericol stabilitatea financiară a ţării, scrie Hurriyet Daily News. Lira s-a depreciat cu 20% faţă de dolar în ultimul an, iar pe 24 aprilie a coborât la minimul record de 2,74 de unităţi pentru un dolar, ceea ce a condus la majorarea datoriei externe, în condiţiile în care cea mai mare parte a datoriilor acumulate de guvernul de la Ankara şi de companiile turceşti sunt în dolari.

Declinul lirei vine pe fondul deciziei băncii centrale a Turciei de a nu susţine stabilizarea cursului prin creşterea dobânzii de politică monetară, instituţia urmând astfel politica trasată de guvern.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan i-a criticat în repetate rânduri pe oficialii băncii centrale că nu fac suficiente eforturi pentru a reduce costurile de împrumut prin susţinerea unei politici monetare relaxate.

Lira a avut în acest an cea mai slabă evoluţie dintre monedele pieţelor emergente, depreciindu-se cu 17% faţă de dolar din ianuarie până în prezent, potrivit The Wall Street Journal.

În plus, incertitudinile politice pe care le creează alegerile parlamentare din iunie au un impact negativ asupra cursului de schimb valutar.

Exporturile Turciei au scăzut cu 13,4% în martie comparativ cu aceeaşi lună din 2014, determinând adâncirea deficitul comercial cu 14,8%.

Mai mult decât atât, 40% dintre exporturile Turciei merg către Uniunea Europeană, iar evoluţia lirei faţă de euro a fost una pozitivă în ultimele 12 luni, moneda turcească apreciindu-se cu 1,2% în această perioadă.

Pentru a intra în top 3 cele mai importane economii din Europa, Turcia trebuie să depăşească  Marea Britanie, a treia economie europeană ca mărime, în următorii opt ani. Germania şi Franţa conduc acest clasament.

Cu un PIB anual de 1.500 de miliarde de dolari, Turcia ocupă locul 17 în ierarhia celor mai mari economii la nivel mondial, potrivit datelor FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO