Business Internaţional

Turcia spune că avioanele sale F-16 ar fi fost vizate de rachete ale Greciei

Turcia spune că avioanele sale F-16 ar fi fost vizate de...

Autor: Iulian Moşneagu

28.08.2022, 19:07 35

Rachete sol-aer greceşti au vizat avioane de luptă F-16 turceşti care efectuau o misiune de recunoaştere în spaţiul aerian internaţional, a anunţat duminică agenţia de ştiri turcă de stat Anadolu.

Este cea mai recentă afirmaţie a Turciei potrivit căreia vecinul său şi aliatul NATO, Grecia, a vizat avioanele sale deasupra Mării Mediterane de est şi a Mării Egee, relatează AP.

Radarul unui sistem grecesc de rachete S-300 cu baza în insula Creta a fost fixat pe avioanele turceşti pe 23 august, a relatat Anadolu, citând surse din Ministerul Apărării.

Avioanele F-16 se aflau la o altitudine de 10.000 de metri la vest de insula grecească Rodos când radarul de urmărire a sistemului S-300 de fabricaţie rusească a fost blocat. Avioanele turceşti şi-au încheiat misiunea şi s-au întors la bazele lor „în ciuda mediului ostil”.

Conform sursei citate, blocarea radarului este considerată un act de ostilitate în conformitate cu regulamentele NATO.

Săptămâna trecută, Turcia l-a convocat pe ataşatul militar grec şi a depus o plângere la NATO după ce avioane F-16 greceşti ar fi hărţuit aeronave F-16 turceşti care efectuau o misiune în cadrul alianţei.

Anadolu a anunţat că piloţii greci au pus avioanele turceşti sub urmărire radar deasupra Mediteranei de est. Turcia „a dat răspunsul necesar” şi a forţat avioanele să părăsească zona, a precizat Anadolu, fără a da detalii.

Grecia a respins versiunea prezentată de partea turcă. Ministerul grec al Apărării a declarat că cinci avioane turceşti au apărut fără o notificare prealabilă pentru a însoţi un zbor de bombardiere americane B-52, care nu trebuiau să aibă o escortă de avioane de vânătoare, printr-o zonă supusă controlului aerian al Greciei.

Ministerul a precizat că patru avioane de vânătoare greceşti au fost mobilizate şi au alungat avioanele turceşti, adăugând că Atena a informat autorităţile NATO şi americane cu privire la acest incident.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO