Business Internaţional

Turcia, un partener al UE şi al NATO din ce în ce mai dificil

Tanc ale armatei într-o piaţă din Ankara

Tanc ale armatei într-o piaţă din Ankara

Turcia este de ceva timp un partener problematic al Uniunii Europene, iar după lovitura de stat ratată şi mai ales după reacţia dură a autorităţilor controlate de preşedintele Recep Tayyip Erdogan problemele au devenit şi mai mari, ajungând până la vehicularea între­bării dacă nu cumva ar fi mai sigur ca americanii să-şi retra­gă armele nucleare de acolo.

Oficialii euro­peni l-au avertizat pe Erdogan că Turcia trebuie să ră­mâna un stat de drept şi că măsuri precum re­in­tro­ducerea pe­dep­sei cu moar­tea, aşa cum cer poli­ti­cieni turci, ar des­califica auto­mat Turcia din cursa pentru ade­rarea la UE.

„Trebu­ie să fim aten­ţi ca auto­ri­tă­ţile turce să nu im­ple­men­teze un sis­tem politic care ac­ţio­nea­ză contra de­mo­craţiei“, a spus ministrul fran­cez de ex­terne Jean-Marc Ayrault. Ministrul lu­xem­burghez de externe Jean Asselborn a atenţionat că există pericolul ca relaţiile dintre Turcia şi UE să fie „distruse“ dacă Erdogan merge prea departe.

Între timp, presa turcească scrie că preşedintele rus Vladimir Putin şi Erdogan s-ar putea întâlni curând în încercarea de a normaliza legăturile bilaterale dintre cele două puteri de la Marea Neagră. Puciul eşuat ridică, de asemenea, întrebarea cât de multă încredere mai poate avea NATO în armata turcă în condiţiile în care tentativa de lovitură de stat a fost pusă în scenă de ofiţeri turci.

În urma loviturii de stat ratate, guvernul Turciei a anunţat rapid reţinerea a 2.700 de judecători şi procurori, iar luni a spus că 7.899 de poliţişti, 614 membrii au poliţiei militare şi 47 de guvernatori locali au fost concediaţI sau suspendaţi. Până luni, autorităţile mai arestaseră 103 generali din armată şi amirali (o treime din totalul cadrelor cu acest rang).

Puciul ratat şi reacţia Ankarei poate aduce o lungă periodă de instabilitate în Turcia, o economie şi aşa căzută din graţiile investitorilor. De ce n-ar fi aceasta o oportunitate pentru România, o ţară stabilă, loială UE şi membră a NATO?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO