Business Internaţional

Turcia vrea să cumpere 100 de avioane de vânătoare americane F-35

Turcia vrea să cumpere 100 de avioane de vânătoare americane F-35

Autor: Mediafax

23.02.2012, 13:01 323

Turcia intenţionează să achiziţioneze 100 de avioane de vânătoare americane de tip F-35, dintre care două vor fi livrate în 2015, valoarea contractului fiind estimată la 16 miliarde de dolari, a declarat ministrul turc al Apărării, Ismet Yilmaz, citat joi de publicaţia Milliyet, relatează AFP.

"Turcia intenţionează să achiziţioneze 100 de avioane F-35, două fiind livrate în 2015", a declarat ministrul în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri în Parlament, conform Milliyet.

Turcia, asociată acestui proiect aeronautic major, anunţase deja posibilitatea de a cumpăra 100 de exemplare F-35 sau Joint Strike Fighter (JSF), un avion de vânătoare dotat cu o tehnologie care îl face invizibil pe radare produs de Lockheed Martin, pentru a îşi înlocui flota compusă din avioane F-4 McDonnell Douglas şi Falcon F-16.

Este o premieră faptul că un responsabil turc anunţă costul proiectului pe care Turcia îl va suporta. Ministrul a mai menţionat şi că va reconsidera numărul aparatelor de zbor pe care ţara sa le va cumpăra.

Pentagonul a confirmat recent că preţul de cumpărare al avionului va creşte din cauza întârzierilor şi a numărului de comenzi mai puţin importante venite din partea ţărilor aliate.

F-35 este cel mai costisitor program de înarmare al Pentagonului, selectat de către Statele Unite şi alte opt ţări: Marea Britanie, Italia, Olanda, Turcia, Canada, Australia, Danemarca şi Norvegia. Şi Israelul a selectat acest program.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO