Business Internaţional

Turcia vrea să îşi reducă dependenţa de NATO

Premierul Turciei Ahmet Davutoglu: „O ţară care nu are propria industrie a apărării nu poate fi independentă“.

Premierul Turciei Ahmet Davutoglu: „O ţară care nu are propria industrie a apărării nu poate fi independentă“.

Autor: Catalina Apostoiu

24.04.2015, 00:03 1334
De două secole, Turcia se bazează din punct de vedere militar pe armele şi know-how-ul Occidentului. În ultima vreme însă autorităţile de la Ankara încearcă să reducă dependenţa ţării de Vest în ceea ce priveşte sectorul apărării şi are ambiţia de a-şi consolida propria industrie de apărare, scrie The Wall Street Journal.

Turcia a inaugurat recent o serie de facilităţi de testare a rachetelor şi tehnologii radar, parte a eforturilor ţării de a-şi impulsiona industria exporturilor de armament, care înregistrează deja o creştere accelerată.

Potrivit datelor furnizate de asociaţia exportatorilor din industria apărării şi aerospaţială, care a fost creată în 2011, reflectând dezvoltarea considerabilă a industriei de profil, exporturile acesteia au urcat la 1,262 miliarde de dolari în 2012, de la puţin peste 600 milioane dolari în 2007 şi 850 milioane dolari în 2010.

Industria ţinteşte o creştere a veniturilor anuale până la 8 miliarde dolari şi a exporturilor până la 2 miliarde dolari până în 2016, potrivit Today’s Zaman. De asemenea, autorităţile ţării au respins ofertele aliaţilor NATO privitoare la un sistem de apărare antirachetă în favoarea unuia construit de China.

„O ţară care nu are propria industrie a apărării nu poate fi independentă“, a declarat recent premierul Ahmet Davutoglu.

Schimbarea de politică a Turciei pune în pericol alianţa acesteia cu Vestul exact într-o perioadă în care ambele părţi au nevoie de susţinere reciprocă pentru a face faţă ameninţărilor la adresa securităţii.

Mulţi oficiali de la Washington şi Bruxelles cred că schimbare este dictată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Venit la conducerea ţării în 2003, liderul turc a susţinut relaţii strânse cu Occidentul în contextul eforturilor de aderare la UE. În ultimii ani, însă, discuţiile de aderare s-au împotmolit pe fondul temerilor că Erdogan tinde către autocraţie, în timp ce preşedintele turc acuză Vestul de subminarea progresului Turciei.

Ankara şi-a exprimat în mod repetat angajamentul faţă de NATO, purtătorul de cuvânt al preşedintelui arătând în februarie că Turcia colaborează încă strâns cu alianţa.

Totuşi, „încă una sau două decizii negative majore şi ne vom afla în situaţia de a ne întreba de partea cui se află Turcia,“ arată Marc Pierini, fost ambasador EU la Ankara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO