Business Internaţional

Turcii au fost puşi din nou în aşteptare pentru aderarea la UE

Autor: Ioana Nita

11.10.2012, 19:07 246

Uniunea Europeană (UE) a transmis ieri un mesaj devenit deja obişnuit Turciei, dând puţine speranţe pentru reînceperea discuţiilor de aderare care au stagnat de mai bine de doi ani. UE a solicitat Turciei să grăbească reformele politice, să rezolve problemele privind statul de drept şi să normalizeze relaţiile cu Cipru, scrie The Wall Street Journal.

"Turcia este o ţară importantă pentru UE, având în vedere dinamica economiei, poziţia strategică şi rolul său în regiune. Este în interesul nostru şi al Turciei să reluăm negocierile pentru aderare", a afirmat Stefan Fule, comisarul european responsabil cu extinderea UE. Recent, Uniunea a publicat raportul anual pentru extinderea blocului.

În prezent, Turcia este preocupată de conflictele armate din Siria, care se extind către frontiera sa, şi de echilibrarea economiei de 780 miliarde dolari.

"Anul acesta vedem că oglinda spartă a UE a elaborat un raport care este departe de a fi un model de urmat", a spus Egemen Bagis, ministrul delegat pentru relaţiile cu UE. El a adăugat că "raportul este un motiv pentru a amâna aderarea Turciei la UE sub diverse pretexte, UE fiind blocată într-o criză economică şi politică".

Turcii nu sprijină intrarea ţării în UE, doar 17% dintre respondenţii unui sondaj de opinie realizat în luna iunie considerând că Turcia se va alătura blocului celor 27 de naţiuni.

"Chiar dacă Turcia ar fi interesată de statutul de membru al UE, nu există niciun motiv pentru a vorbi astăzi despre acest lucru", a spus Sevket Pamuk, profesor la catedra de studii contemporane turceşti la Universitatea Economică din Londra.

Raportul anual al UE privind strategia sa de extindere atrage atenţia asupra "încălcărilor repetate" ale libertăţii, securităţii şi libertăţii de exprimare. Oficialii UE au menţionat, de asemenea, că procesul de aderare nu poate fi finalizat decât dacă Ankara îşi rezolvă problemele cu Cipru, care în prezent deţine prin rotaţie preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Turcia a întrerupt relaţiile cu preşedinţia UE în luna iulie, când Cipru a preluat acest post.

În 1974 Cipru s-a împărţit în două, o parte sub influenţă turcă şi una sub influenţă greacă, când Turcia a invadat insula ca răspuns la lovitura de stat dată de către cei care sprijineau uniunea cu Grecia. Turcia este singura ţară care recunoaşte administraţia turco-cipriotă din partea de nord a Ciprului, unde are cantonaţi mii de soldaţi.

Încercările de a unifica Cipru au eşuat în 2004, când ciprioţii greci au respins un plan al Naţiunilor Unite, iar eforturile secretarului general al ONU, Ban Ki-Moon, s-au oprit în primăvară.

Turcia a început discuţii cu UE pentru 13 din cele 35 de capitole ale acordului de aderare, negocierile fiind încheiate doar pentru un singur domeniu. Discuţiile pentru opt capitole nu pot fi reluate înainte ca Turcia să prelungească acordul comercial cu Cipru semnat în 2005, când au început negocierile.

"Nu cred că problema cu Cipru este motivul acestei situaţii fără ieşire. Problema cu Cipru este doar un pretext", a menţionat profesorul Pamuk.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO