Business Internaţional

Turiştii sunt înnebuniţi după bancnota de 0 euro cu imaginea lui Karl Marx pe ea: peste 100.000 de bancnote au fost imprimate dintre care o treime s-au dus în China

Turiştii sunt înnebuniţi după bancnota de 0 euro cu...

Autor: Bogdan Cojocaru

20.08.2018, 00:00 1180

Căni cu imaginea lui Karl Marx, stickere, magneţi şi creioane cu numele sau chipul filozofului se vând bine la centrul de turism din oraşul german Trier, scrie Deutsche Welle. Însă un nou produs, scos pe piaţă anul acesta pentru a marca 200 de ani de la naşterea lui Karl Marx, face furori.

Peste 100.000 de bancnote de 0 euro imprimate cu imaginea criticului capitalismului au fost vândute ca suveniruri de când au fost introduse pentru comemorarea naşterii filozofului, spune Hans-Albert Becker, de la centrul de turism din Trier, oraş din vestul Germaniei.

Suvenirul, care costă trei euro (reali) a devenit o afacere bănoasă pentru oraşul în care Marx s-a născut pe 5 mai 1818. Bancnota este cerută de turişti de toate felurile, atât în magazin, cât şi online.

„Nu ne aşteptam ca bancnota să devină un succes atât de mare“, a spus Becker. Bancnota pare reală, vizual şi la pipăit: este de mărimea potrivită, este printată pe hârtie securizată şi are toate elementele de siguranţă, inclusiv un water mark, fire de cupru, hologramă, cerneală fluorescentă şi număr de serie individual. În special asiaticii sunt atraşi de banii falşi. „Între 25.000 şi 30.000 de bancnote s-au dus în China“, a explicat Becker.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO