Business Internaţional

Turnură istorică: China se îndepărtează de investiţiile în dolari

China se îndepărtează de investiţiile în dolari

Autor: Paul Comsa

01.03.2012, 18:17 2100

China a redus vertiginos achiziţiile de active americane, iar rezervele valutare denominate în dolari ale statului asiatic au început să scadă, conform unei analize Dow Jones, scrie Wall Street Journal.

Rezervele în dolari ale Chinei au atins minimul ultimilor zece ani la 54% din total, comparativ cu 65% la jumătatea anului trecut şi cu 74% în 2006, potrivit estimărilor Dow Jones. Calculele se bazează pe studiul realizat de Trezoreria SUA şi pe statisticile chineze.

Cu 3.200 miliarde de dolari constituiţi sub formă de rezerve valutare, China este de departe cea mai mare vistierie a lumii. Prin urmare, alocarea rezervelor de către cea mai mare economie asiatică are o importanţă majoră pentru economiile lumii şi poate influenţa decisiv pieţele de schimb valutar şi pieţele de obligaţiuni.

Deşi rezervele valutare ale Chinei au crescut puternic în ultimii trei ani, la sfârşitul lunii iunie a anului trecut rezervele în dolari au avansat cu doar 15% comparativ cu luna iunie din 2010, o creştere mai mică decât cea de 45% de acum doi ani.

În următorul an am putea asista la evoluţia investiţiilor din Europa, după ce Beijingul s-a declarat aliatul zonei euro în lupta împotriva crizei datoriilor.

"Europa este principala destinaţie de investiţii a Chinei pentru a-şi diversifica rezervele valutare", a declarat premierul chinez Wen Jiabao.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO