Business Internaţional

Uber a folosit 50 de companii fictive din Olanda pentru a evita plata taxelor pe venituri de 6 miliarde de dolari: „Este o Ligă a Campionilor pentru evitarea impozitelor”

Uber a suferit pierderi de 6,77 miliarde de dolari în 2020, o îmbunătăţire de 20% faţă de anul precedent

Uber a suferit pierderi de 6,77 miliarde de dolari în 2020, o îmbunătăţire de 20% faţă de anul precedent

Autor: Eduard Ivanovici

12.05.2021, 13:12 9277

Uber a folosit un proces complex de evitare a taxelor ce a implicat 50 de companii fictive din Olanda, conform unui studiu al Centrului Internaţional pentru Cercetare şi Responsabilitate privind Impozitul pe Venit (CICTAR), citat de Business Insider.

În 2019, Uber a declarat că a suferit pierderi operaţionale de 4,5 miliarde de dolari la nivel global (excluzând Statele Unite şi China). În realitate, grupul american a înregistrat un venit operaţional de 5,8 miliarde de dolari, potrivit CICTAR.

Anterior, Uber dezvăluise o serie de detalii privind paradisul fiscal din Olanda, mutându-şi proprietatea intelectuală din Bermuda în ţara din Vestul Europei, însă cercetările efectuate de CICTAR au pus în lumină modul în care compania şi-a structurat reţeaua de firme fictive.

„Este o Ligă a Campionilor pentru evitarea impozitelor”, spune principalul analist CICTAR, Jason Ward.

Uber şi-a transferat proprietatea intelectuală printr-un „împrumut” de 16 miliarde de dolari de la una dintre subsidiarele sale din Singapore care, la rândul ei, deţine una dintre companiile fictive din Olanda, manevră prin care gigantul american poate evita anual taxe de un miliard de dolari, perioada întinzându-se astfel pe următorii  20 de ani.

CICTAR a mai scos la iveală faptul că mai multe filiale din Olanda ale Uber nu au comunicat rapoartele financiare obligatorii, în timp ce în India, Uber a plătit sub o treime din taxele impuse de ţară asupra multinaţionalelor – 6%.

Totodată, taxele plătite de Uber în Australia au fost cu 30,5 milioane de dolari sub nivelul prevăzut de autorităţile financiare, scrie ziarul olandez Groene Amsterdammer.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO