Business Internaţional

UBS are probleme la care Deutsche Bank nici n-ar îndrăzni să viseze

UBS are probleme la care Deutsche Bank nici n-ar...

Autor: Catalina Apostoiu

27.04.2018, 00:04 1101

Banca elveţiană UBS a înregistrat câştiguri mai mici în divizia principală de wealth management, în timp ce divizia de investment banking, o divizie secundară, a prosperat. Deutsche Bank, care a anunţat noi reduceri în investment banking, va privi rezultatele UBS cu invidie, scrie cotidianul greman Handelsblatt.

UBS are probleme pe care rivala sa germană Deutsche Bank nu poate decât să viseze. Banca elveţiană a raportat o creştere cu 19% a profitului net pe T1 la 1,5 miliarde de franci (1,54 mld dolari), mai mulţi bani decât a câştigat în tot anul trecut.

Şi totuşi, acţiunile i-au scăzut cu peste 4% din cauza performanţelor sub aşteptări ale diviziei de asset ma­na­gement. Ironia este că re­zultatele i-au fost salvate de o di­vizie de care UBS vrea să de­pindă mai puţin, cea de investment banking.

Cea mai mare bancă germană a încercat fără succes în ultimii ani să genereze profit prin divizia de investment banking, care a fost întărită prin expansiune accelerată la nivel internaţional în ultimul sfert de secol, dar discreditată de scandaluri în timpul crizei financiare.

Veniturile au luat-o în jos, executivi de top au plecat şi după trei ani de pierderi la nivelul grupului, cea mai mare bancă germană este presată să se întoarcă la origini, concentrându-se pe retail şi corporate banking.

Schimbarea de direcţie a fost reflectată de desemnarea neamţului Christian Sewing, cu un background în retail banking, în locul britanicului John Cryan în poziţia de CEO.

Deutsche Bank îşi abandonează ambiţiile de a fi o firmă de servicii financiare de top la nivel mondial în condiţiile în care aceasta a lansat cea mai amplă restructurare de până acum a diviziei de investment banking cu probleme, potrivit Bloomberg.

Banca îşi va restrânge operaţiunile de vânzări şi trading din SUA, divizia de corporate finance din SUA şi Asia şi-şiv a revizui divizia de global equities. Măsurile vor duce la o „reducere semnificativă“ a numărului de angajaţi situat în prezent la 97.130 de persoane, a anunţat Deutsche Bank.

Banca a înregistrat profituri nete de 120 milioane de euro pe primul trimestru, în scădere cu 79% faţă de cifra anunţată pentru perioada similară a anului trecut, potrivit CNBC.

Revenind la UBS, scăderea acţiunilor sale trebuie să fie cu atât mai îngrijorătoare pentru Deutsche Bank pentru că UBS şi-a finalizat deja restructurarea şi redirecţionarea către wealth management, proces care, iarăşi ironic, a fost implementat de nimeni altul decât John Cryan, scrie Handelsblatt. Drept rezultat, UBS a făcut bani în ultimii ani.

Şi totuşi, analiştii i-au adus doar critici, ultimele cifre nepotrivindu-se cu povestea viitorului strălucitor în wealth management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO