Business Internaţional

UBS va plăti peste 746 milioane de dolari pentru incorectitudini în vânzarea de obligaţiuni garantate prin ipoteci în SUA

UBS va plăti peste 746 milioane de dolari pentru...

Autor: Anca Dumitrescu

22.07.2013, 17:32 284

UBS va plăti peste 700 de milioane de franci elveţieni (746 milioane dolari) pentru închiderea unui litigiu cu Agenţia Federală pentru Finanţare a Locuinţelor din SUA, care acuză cea mai mare bancă elveţiană de incorectitudini în vânzarea de obligaţiuni garantate prin ipoteci.

Banca elveţiană se numără printre cele 18 instituţii financiare cu care agenţia americană se află în litigii pentru recuperarea banilor datoraţi celor două mari instituţii guvernamentale de finanţare a achiziţiilor de locuinţe, Fannie Mae şi Freddie Mac, în urma crizei din 2008, relatează Financial Times.

Agenţia acuză UBS că a supraevaluat calitatea împrumuturilor folosite drept garanţii pentru instrumente financiare în valoare de 6,4 miliarde de dolari în care Fannie Mae şi Freddie Mac au investit în perioada septembrie 2005-august 2007, potrivit documentelor juridice făcute publice în luna aprilie.

Potrivit altor documente publicate anterior de UBS, agenţia americană cerea băncii daune de cel puţin 1,2 miliarde de dolari.

UBS a anunţat luni că a ajuns la un acord de principiu cu autorităţile americane, în privinţa acestor despăgubiri. Banca nu a dezvăluit suma exactă din acord, care trebuie aprobat de ambele părţi.

Banca elveţiană a precizat că pentru trimestrul al doilea a constituit provizione de 865 de milioane de franci elveţieni, din care 700 de milioane de franci elveţieni în legătură cu litigiul din SUA.

UBS a raportat luni pentru trimestrul al doilea un profit net de 690 milioane de franci (734 milioane dolari), în creştere de la 524 milioane de franci în urmă cu un an.

Acţiunile UBS au urcat cu până la 4,2% în urma informaţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO