Business Internaţional

Ucraina are nevoie de o conferinţă internaţională a donatorilor pentru a supravieţui

 Arseni Iaţeniuk, relatează Sputnik. AFP/Mediafax Foto

Arseni Iaţeniuk, relatează Sputnik. AFP/Mediafax Foto

Autor: Mediafax

12.12.2014, 00:02 429

Ucraina are nevoie de o conferinţă internaţională a donatorilor pentru a-şi asigura asistenţa financiară necesară evitării intrării în incapacitate de plată, a declarat joi premierul Arseni Iaţeniuk, relatează Sputnik.

„Pentru a supravieţui în această perioadă dificilă, a­vem nevoie de o conferinţă interna­ţională a donatorilor şi de ajutor din partea partenerilor occidentali“, a spus Iaţe­niuk.

Premierul a făcut declaraţia la o zi după ce surse citate de Financial Times au spus că Ucraina are nevoie de fonduri suplimentare de 15 miliarde de dolari, în câteva săptămâni, pentru a acoperi deficitul bugetar şi a preveni prăbuşirea economiei.

Iaţeniuk a declarat marţi că guvernul este pregătit să ia măsuri de austeritate, precum reducerea cheltuielilor şi combaterea economiei subterane. El a adăugat că guvernul nu cerşeşte bani, ci consideră FMI drept un partener. Ucraina se confruntă cu o gravă criză economică, fiind în pragul intrării în incapacitate de plată. Necesarul suplimentar de fonduri se adaugă programului de susţinere în valoare de 17 miliarde de dolari convenit cu FMI în luna aprilie, care se va încheia în 2016. Până în prezent, autorităţile de la Kiev au primit 8,2 miliarde de dolari din partea FMI şi a altor organizaţii internaţionale.

Sursele citate miercuri de Financial Times au arătat că necesarul de finanţare a crescut din cauza contrac­ţiei economice de 7% şi a prăbuşirii exporturilor în Rusia, cel mai mare partener comercial al Ucrainei, care au dus la retrageri masive de capital din ţară şi scăderea rezervelor băncii centrale.

Înainte de începerea ostilităţilor, estul Ucrainei asigura 16% din PIB-ul ţării. În lipsa unui sprijin suplimentar, guvernul ucrainean va fi nevoit să reducă masiv bugetul sau să intre în incapacitate de plată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO