• Leu / EUR4.9633
  • Leu / GBP5.7790
  • Leu / USD4.6099
Business Internaţional

Ucraina cere Rusiei să îşi retragă trupele şi vrea negocieri cu "viitorul lider" de la Kremlin

Ucraina cere Rusiei să îşi retragă trupele şi vrea negocieri cu "viitorul lider" de la Kremlin

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

07.11.2022, 19:21 292

Administraţia Volodimir Zelenski şi-a reafirmat, luni, poziţia oficială în războiul cu Rusia, cerând retragerea armatei ruse de pe teritoriul Ucrainei şi subliniind că nu refuză negocierile, dar le vrea cu "viitorul lider" de la Moscova, întrucât preşedintele Vladimir Putin nu ar fi "pregătit".

"Important: Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze. Poziţia noastră de negociere este cunoscută şi deschisă: 1. Federaţia Rusă trebuie să îşi retragă trupele din Ucraina; 2. După orice altceva, este Putin pregătit? Evident că nu. Prin urmare, suntem constructivi în evaluarea noastră: vom discuta cu viitorul lider al Federaţiei Ruse", a declarat luni seară, prin Twitter, Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii preşedintelui Volodimir Zelenski.

Declaraţiile oficialului ucrainean intervin după ce Rusia a anunţat că este deschisă negocierilor cu Ucraina pentru oprirea războiului, dar nu în acest moment, deoarece Kievul a emis o lege prin care a exclus posibilitatea dialogului cu preşedintele Vladimir Putin. "Noi am transmis în mod repetat că partea rusă rămâne deschisă atingerii obiectivelor prin negocieri. Însă am atras tuturor atenţia că în acest moment nu vedem o astfel de oportunitate, deoarece Kievul a adoptat o lege prin care formalizează decizia de a nu continua negocierile", a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de postul de televiziune CNN.

În octombrie, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a emis un decret prin care exclude posibilitatea negocierilor cu Rusia atât timp cât este preşedinte Vladimir Putin. Zelenski a emis decretul în contextul deciziei Moscovei de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. În august, Zelenski afirma că pacea cu Rusia nu este posibilă atât timp cât trupele ruse sunt pe teritoriul ucrainean, semnalând că mai întâi trebuie să se retragă armata rusă pentru a exista perspective de negocieri.

Conform cotidianului The Washington Post, oficiali americani au încurajat Ucraina în ultimele săptămâni să semnaleze public deschidere pentru negocieri cu Rusia, dar nu pentru încheierea războiului, ci în scop politic, pentru a justifica menţinerea susţinerii Occidentului.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9633
Diferență: -0,1268
Ieri: 4.9696
Azi: 4.6099
Diferență: -0,9944
Ieri: 4.6562
Azi: 5.7790
Diferență: 0,3909
Ieri: 5.7565
Azi: 5.0913
Diferență: -0,4147
Ieri: 5.1125